Brussel Beleven

U bent hier

Project

Brussel Beleven

Stap met je klas uit je vertrouwde omgeving en kom Brussel Beleven! Tijdens deze interactieve projectdag ontdekken je leerlingen (derde graad secundair onderwijs) onze superdiverse hoofdstad aan de hand van een fotozoektocht met opdrachten. Hierdoor gaan je leerlingen de ontmoeting aan met wijkbewoners uit drie bruisende Brusselse wijken: Kuregem, Matongé en de Marollen. Zo kunnen ze hun vooroordelen doorbreken. Brussel is immers een interessant laboratorium waarin je leerlingen interculturele en interlevenbeschouwelijke competenties kunnen verwerven. 

DEZE PROJECTDAG IS ONDERDEEL VAN EEN TRAJECT

  • Nascholing (optioneel): We organiseren een inspirerende nascholing waar je als leerkracht meekrijgt hoe je intercultureel en interlevensbeschouwelijke leren waar kunt maken in de klaspraktijk. We reiken kant-en-klaar didactisch materiaal aan, oefenen methodieken in en bespreken de praktische aspecten van de projectdag. Als onderdeel van het traject kan je deze nascholing zonder extra kosten volgen. 
  • Lesmodules en tips om de leerlingen voor te bereiden op de projectdag. Deze bieden we ook digitaal aan voor leerkrachten die niet kunnen deelnemen aan de nascholing. 
  • Projectdag: Een dag lang krijgen leerlingen de kans om in ontmoeting te gaan met Brussel en zichzelf. Ze leren diversiteit ontdekken door interactieve oefeningen. In kleine groepjes wandelen de leerlingen nadien door de Marollen, Kuregem en Matongé. We bezoeken wijkorganisaties die werken aan verbinding en solidariteit. Na de wandelingen wisselen we onze ervaringen uit en staan er bij stil aan de hand van groepsgesprekken en denkoefeningen. 
  • Nawerking: We geven de begeleidende leerkrachten ook zeer concrete ideeën mee over hoe de nawerking van deze beklijvende ervaring in de klas kan gebeuren. Hiervoor voorzien we een verwerkingsopdracht en lesmodules voor een eventuele diepere behandeling van de aangeraakte thema’s: kansarmoede en superdiversiteit. 

Praktisch

  • Duur: liefst minstens zes uur
  • Aantal deelnemers: liefst minimum 10 leerlingen en maximum 24 leerlingen per projectdag
  • Prijs: € 11 per leerling
  • Voor derde graad ASO, KSO, TSO en BSO

Info en/of reserveren

Bijhorend materiaal

Gerelateerde items

Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Didactisch materiaal

Kenmerken

Land 
Aantal deelnemers 
24

Mijn klassen die niet hebben kunnen meedoen aan Climate Challenge @ School, hebben spijt. Ik doe met hen nu een miniversie.

Peggy De Bruyn, leerkracht Vrije Technische Scholen Sint-Niklaas