CAPTCHA
Aanbod Terug
inleefatelier

Fair Enough

Eerlijke handel, iets voor jongeren? Studio Globo en Oxfam geloven van wel! Het gloednieuwe inleefspel Fair Enough daagt Limburgse leerlingen van de 2e en 3e graad secundair uit om het product van de toekomst te ontwikkelen.

Boek nu je deelname voor Fair Enough in schooljaar 2024-2025. Schrijf je school via deze link in

 

WAT IS FAIR ENOUGH?

Fair Enough is een sterk activerende leerervaring waarin leerlingen concreet ervaren wat er nodig is om tot een duurzamere economie te komen.

In het inleefspel Fair Enough krijgen leerlingen van de 2e en 3e graad secundair de opdracht om het product van de toekomst te ontwikkelen. Hoe moet een kledingstuk, snack of smartphone er binnen pakweg 20 jaar uitzien? We dagen hen uit om hun beslissingen niet enkel te laten leiden door de winstmogelijkheden, maar om ook rekening te houden met de grenzen van de planeet en de rechten van de mensen die hun product maken. Lukt het hen om een rendabel en innovatief product te maken, waar het ingrediënt ‘respect’ ook centraal staat? 

Met Fair Enough leggen we de keten bloot die elk product aflegt. Een keuze hier heeft gevolgen elders. Ieder groepje ondervindt dit doorheen het spel. Wat is er nodig om ons economisch systeem eerlijker te maken? Het spel reikt verschillende paden en concrete alternatieven aan die verandering mogelijk maken. Als ieders product tenslotte voorgesteld is, nemen we gemaakte keuzes en gevolgen onder de loep. Is jouw product echt ‘fair enough’? 

Wat is een inleefspel?

Tijdens het inleefspel krijgen de leerlingen een rol en een missie. Door actief aan de slag te gaan met het thema en zich te laten meeslepen in het spel, vinden nieuwe gevoelens en ideeën een ingang. Een mobiel decor zorgt voor de juiste sfeer. Zo creëren we een (na)zinderende beleving. 

 

PAST PERFECT BIJ DEZE VAKKEN:

Fair Enough is een actief inleefspel over eerlijke handel, duurzame productie en bewuste consumptie. Dit project past perfect bij verschillende vakken: aardrijkskunde, economische vakken, levensbeschouwing, humane en sociale wetenschappen, PAV, burgerschap, MEAV, voedingsvakken, landbouwvakken ... Als leerkracht of als school kan je dus zelf kiezen binnen welk(e) vak(ken) je dit inleefspel aanbiedt. 

 

OPBOUW DEELNAME

KORTE INFOSESSIE VOOR DE LEERKRACHT

Met een korte digitale sessie geven we de begeleidende leerkracht de nodige praktische en inhoudelijke info. Zo kan je als leerkracht aan de slag met de voorbereiding in de klas en weet je wat jouw rol is tijdens het inleefspel zelf. 

VOORBEREIDING IN DE KLAS

Met een voorbereiding van één lesuur stoom jij je leerlingen klaar voor hun deelname aan het inleefspel. In de voorbereiding komen inhoudelijke aspecten aan bod die nodig zijn om het inleefspel ten volle te kunnen spelen. Daarnaast pols je in dit uurtje naar wat de leerlingen al weten, denken en voelen bij het thema eerlijke handel. 

Je krijgt van ons kant-en-klaar materiaal voor deze voorbereiding. Je kiest zelf of je klassikaal aan de slag gaat of je leerlingen zelfstandig een digitaal leerpad laat volgen. 

INLEEFSPEL

Na de voorbereiding neem je deel aan het inleefspel. Het spelt duurt 3u, nabespreking inbegrepen. 

 

PRAKTISCHE INFO

AANTAL DEELNEMERS

Min. 15 leerlingen, max. 30 leerlingen. Er kan één groep tegelijk deelnemen aan Fair Enough.
Probeer klassen indien mogelijk te combineren en splits te grote klasgroepen op in 2 tijdens de inschrijving.

AANVANGSUUR

Atelier in de voormiddag: 9u tot 12u
Atelier in de namiddag: 13u tot 16u

LEERKRACHT ALS BEGELEIDER

Bij het bezoek aan het inleefatelier krijgt de begeleidende leerkracht een ondersteundende rol. Hierover krijg je alle uitleg tijdens de korte infosessie. 

LOCATIES

Fair Enough is een mobiel inleefspel. In schooljaar 2024-2025 reizen we rond in de provincie Limburg en trekken we naar Leuven.

Hieronder vind je de voorlopige planning van Fair Enough. We vullen deze in de loop van de volgende weken verder aan met extra locaties in Limburg. 

  • 30 september - 25 oktober 2024: Hasselt (UHasselt, Maastrichterstraat 100, 3500 Hasselt)
  • 4 november - 15 november 2024: Sint-Truiden (De Mindere, Capucienessenstraat 3, 3800 Sint-Truiden)
  • 18 november - 29 november: Tongeren (De Velinx, Dijk 111, 3700 Tongeren)
  • 27 januari - 14 februari 2025: Leuven (Cera, Muntstraat 1, 3000 Leuven)
  • 17 februari - 28 februari 2025: Bilzen (LaBo 3740, Korenstraat 13, 3740 Bilzen) 
  • 17 maart - 28 maart 2025: Pelt (bib CC Palethe, Jeugdlaan 2, 3900 Pelt)
  • 5 mei - 16 mei 2025: Bree (Sint-Augustinusinstituut Bree, Sint-Jacobstraat 12, 3960 Bree)

Fair Enough kan ook naar jouw school komen! 

De deal? De school boekt minstens 5 klassen en voorziet een locatie van min. 150m² (kan ook in meerdere aangrenzende ruimtes). De school betaalt een transportforfait van €150. Vanaf 7 klassen valt deze forfait weg. Interesse in het inleefatelier op jouw school? Vul dan dit aanvraagformulier in en wij nemen contact op met jou! Het invullen van het formulier is dus nog niet boeken. 

Breng Fair Enough naar jouw stad of gemeente!

Steden en gemeenten kunnen Fair Enough ook naar hun scholen brengen. Laat je gegevens achter via dit formulier en wij nemen contact op met jou! Het invullen van het formulier is dus nog niet boeken.

 

KOSTPRIJS

  • Hasseltse scholen: €150 per klasgroep
  • Andere scholen: €350 per klasgroep

Een factuur wordt opgemaakt na het atelierbezoek. Dit project is mee ontwikkeld door Oxfam. Een mooie kans dus voor gemeenten die hun engagement als Fairtradegemeente in de verf willen zetten. 

Een aantal steden en gemeenten nemen ook (een deel van) de deelnameprijs voor scholen op hun grondgebied voor hun rekening. Zo wordt deelnemen nog laagdrempeliger! 

 

BOEKINGEN

Helemaal overtuigd?

Boek je sessie(s) van Fair Enough voor schooljaar 2024-2025 via deze link!

Problemen met boeken? Contacteer ons via fairenough@studioglobo.be of bel 02-526 10 98.

 

ANNULERINGEN

Als de vastgelegde datum voor het inleefatelier om een bepaalde reden niet meer past in de planning van de school, vragen we jou om ons hiervan schriftelijk te verwittigen. Bij annulering na deze datum rekenen wij een annulatievergoeding aan. Annuleer je meer dan 3 maanden voor je bezoek aan het inleefatelier plaatsvindt, dan betaal je forfaitair € 50 voor de administratiekost (ongeacht aantal geboekte sessies). Annuleer je minder dan 3 maanden voor je inleefsessie plaatsvindt, dan betaal je de helft van je deelnamekost en eventuele verzendkosten. Eventueel reeds ontvangen materiaal breng je dan ongebruikt terug.

 

Dit inleefspel is een realisatie van Studio Globo in samenwerking met Oxfam en met de steun van stad Hasselt,  Cera en BRS vzw en provincie Limburg.