Aanbod Terug
inleefatelier

Fair Enough

Eerlijke handel, iets voor jongeren? Studio Globo en Oxfam geloven van wel! Het gloednieuwe inleefspel Fair Enough daagt Limburgse leerlingen van de 2e en 3e graad secundair uit om het product van de toekomst te ontwikkelen.

Inschrijven voor Fair Enough?

 • Hasseltse school? Klik hier en schrijf jouw school nu in. 

 • Limburgse scholen buiten Hasselt kregen een brief en mail met daarin een unieke link om in te schrijven. Die scholen schrijven dus in door te surfen naar hun unieke link. Geen link gekregen? Schrijf dan ook via deze link in.

We reizen dit schooljaar met Fair Enough rond in Limburg. Daarna veroveren we de rest van Vlaanderen! 

Wat je mag verwachten...

De leerlingen denken na over hoe een kledingstuk, snack of smartphone er binnen pakweg 20 jaar moet uitzien. In een eigen start-up werken ze als producent, arbeider en consument samen. Ligt de nadruk op winst? En voor wie dan? Voor zichzelf, of voor alle betrokken spelers? En wat met de impact op de planeet? Dit zijn vragen waar elke groep zich over zal moeten buigen.  

Met Fair Enough leggen we de keten bloot die elk product aflegt. Een keuze hier heeft gevolgen ergens anders. Ieder groepje ondervindt dit doorheen het spel. Wat is er nodig om handel eerlijker en duurzamer te maken? Het spel reikt verschillende paden aan die verandering mogelijk maken. Als ieders product tenslotte voorgesteld is, nemen we gemaakte keuzes en gevolgen onder de loep. Is jouw product echt ‘fair enough’?

Past perfect bij deze vakken! 

Fair Enough is een actief inleefspel over eerlijke handel, duurzame productie en bewuste consumptie. Dit project past perfect bij verschillende vakken: aardrijkskunde, economische vakken, levensbeschouwing, humane en sociale wetenschappen, PAV, burgerschap, MEAV, voedingsvakken, landbouwvakken ... Als leerkracht of als school kan je dus zelf kiezen binnen welk(e) vak(ken) je dit inleefspel aanbiedt. 

Opbouw deelname

KORTE INFOSESSIE VOOR DE LEERKRACHT

Met een korte digitale sessie geven we de begeleidende leerkracht de nodige praktische en inhoudelijke info. Zo kan je als leerkracht aan de slag met de voorbereiding in de klas en weet je wat jouw rol is tijdens het inleefspel zelf. 

VOORBEREIDING IN DE KLAS

Met een voorbereiding van één lesuur stoom jij je leerlingen klaar voor hun deelname aan het inleefspel. In de voorbereiding komen inhoudelijke aspecten aan bod die nodig zijn om het inleefspel ten volle te kunnen spelen. Daarnaast pols je in dit uurtje naar wat de leerlingen al weten, denken en voelen bij het thema eerlijke handel. 

Je krijgt van ons kant-en-klaar materiaal voor deze voorbereiding. Je kiest zelf of je klassikaal aan de slag gaat of je leerlingen zelfstandig een digitaal leerpad laat volgen. 

INLEEFSPEL

Na de voorbereiding neem je deel aan het inleefspel. Het spelt duurt 3u, nabespreking inbegrepen. 

Inleefspel zelf

ACTIEVE INLEEFERVARING

Tijdens het inleefspel krijgen de leerlingen een rol en een missie. Door actief aan de slag te gaan met het thema en zich te laten meeslepen in het spel, vinden nieuwe gevoelens en ideeën een ingang. Een mobiel decor zorgt voor de juiste sfeer. Zo creëren we een (na)zinderende beleving. 

AANTAL DEELNEMERS

Min. 15 leerlingen, max. 30 leerlingen. Er kan één groep tegelijk deelnemen aan Fair Enough.
Probeer klassen indien mogelijk te combineren en splits te grote klasgroepen op in 2 tijdens de inschrijving.

AANVANGSUUR

Atelier in de voormiddag: 9u tot 12u
Atelier in de namiddag: 13u tot 16u

LEERKRACHT ALS BEGELEIDER

Bij het bezoek aan het inleefatelier krijgt de begeleidende leerkracht een ondersteundende rol. Hierover krijg je alle uitleg tijdens de korte infosessie. 

  Locaties

  Fair Enough is een mobiel inleefspel. In schooljaar 2023-2024 reizen we rond in de provincie Limburg:

  • 2 oktober '23 - 27 oktober '23: Circulair Werk(t), Sint-Jozefsstraat (TT-wijk), 3500 Hasselt
  • 13 november '23 - 8 december '23: Genk
   • 13/11 - 24/11: Atlas College (campus economie & IT), Mosselerlaan 110, 3600 Genk 
   • 27/11 - 1/12: Jeugdcentrum Rondpunt 26, Europalaan 26, Genk
  • 15 januari '24 - 9 februari '24: Galerij Refugiehuis (UHasselt), Maastrichterstraat 100, 3500 Hasselt
  • 4 maart '24 - 29 maart '24: museum De Mindere, Capucienessentraat 1, 3800 Sint-Truiden
  • 6 mei '24 - 24 mei '24: Hogeschool UCLL campus Hasselt, Oude Luikerbaan 79, 3500 Hasselt

  Kies bij het boeken voor jouw favoriete locatie! 

  Fair Enough kan ook naar jouw school komen! 

  De deal? De school boekt minstens 5 klassen en voorziet een locatie van min. 150m² (kan ook in meerdere aangrenzende ruimtes). De school betaalt een transportforfait van €150. Vanaf 7 klassen valt deze forfait weg. Interesse in het inleefatelier op jouw school? Vul dan dit aanvraagformulier in en wij nemen contact op met jou! Het invullen van het formulier is dus nog niet boeken. 

  Kostprijs

  • Hasseltse scholen: €150 per klasgroep
  • Andere scholen: €350 per klasgroep

  Een factuur wordt opgemaakt na het atelierbezoek. Dit project is mee ontwikkeld door Oxfam. Een mooie kans dus voor gemeenten die hun engagement als Fairtradegemeente in de verf willen zetten. 

  Een aantal steden en gemeenten (vb. Genk, Lommel, Pelt, Sint-Truiden) nemen ook (een deel van) de deelnameprijs voor scholen op hun grondgebied voor hun rekening. Zo wordt deelnemen nog laagdrempeliger! 

  Annuleringen

  Als de vastgelegde datum voor het inleefatelier om een bepaalde reden niet meer past in de planning van de school, vragen we jou om ons hiervan schriftelijk te verwittigen. Bij annulering na deze datum rekenen wij een annulatievergoeding aan. Annuleer je meer dan 3 maanden voor je bezoek aan het inleefatelier plaatsvindt, dan betaal je forfaitair € 50 voor de administratiekost (ongeacht aantal geboekte sessies). Annuleer je minder dan 3 maanden voor je inleefsessie plaatsvindt, dan betaal je de helft van je deelnamekost en eventuele verzendkosten. Eventueel reeds ontvangen materiaal breng je dan ongebruikt terug.

  Boekingen

  Helemaal overtuigd? De boekingen voor schooljaar 2023-2024 staan nog steeds open. Problemen met boeken? Contacteer ons via de knop rechts bovenaan deze pagina. Geen code gekregen? Boek dan ook via deze link

  • Hasseltse school? Boek dan hier jouw deelname aan Fair Enough!

  • Limburgse school (niet Hasselt)? Jouw school ontving via mail en via een brief een unieke boekingslink. Via die weg kan jouw school deelnames aan Fair Enough boeken.  

  Dit inleefspel is een realisatie van Studio Globo in samenwerking met Oxfam en met de steun van stad Hasselt,  Cera en BRS vzw.