blog Terug
CAPTCHA

Samen oogsten we succes: een eerlijk voedselsysteem voor iedereen

De aarde geeft ons alles wat we nodig hebben. Maar wie profiteert echt van de oogst? In veel landen zorgen grote bedrijven voor lage lonen, oneerlijke handel en schadelijke landbouwpraktijken. Terwijl boeren en consumenten in België steeds bewuster omgaan met voeding, worden in het Globale Zuiden schadelijke pesticiden nog steeds massaal gebruikt – pesticiden die hier in Europa al lang verboden zijn.

 

Met de campagne "Samen oogsten we succes" roept Broederlijk Delen, samen met haar partners, op tot een eerlijk en duurzaam voedselsysteem. Dit jaar focussen we op de impact van toxische pesticiden en de dubbele standaard die hierachter schuilgaat.

Wat is het probleem?

In Europa zijn veel pesticiden verboden omdat ze kankerverwekkend, hormoonverstorend of schadelijk voor de vruchtbaarheid zijn. Toch worden deze middelen nog steeds geproduceerd en geëxporteerd naar landen in Afrika en Latijns-Amerika. Daar belanden ze op velden en in voedselketens, met zware gevolgen voor de gezondheid van boeren en consumenten. Dit is een oneerlijke en gevaarlijke praktijk die dringend moet stoppen.

Sluit je aan bij de 25%-revolutie

Breng het verhaal naar jouw klas

Studio Globo werkt al jaren samen met Broederlijk Delen om mondiale thema’s te vertalen naar de klas. Dit jaar helpen we leerkrachten om de impact van landbouw en eerlijke handel op een toegankelijke manier bespreekbaar te maken.

  • Via educatief materiaal:
    • Kleuters & 1ste graad lager onderwijs
      • De fotoset Jessica in Burkina Faso: Hoe ziet een dag eruit voor Jessica in Burkina Faso? Wat betekent samenwerken op het land? Met deze fotoset en kamishibai-verhalenvertelling breng je haar wereld tot leven in de klas.
    • Lager onderwijs
    • Secundair onderwijs
      • Modulaire lessenreeks 'Samen oogsten we succes': Stel zelf je les(sen) samen met vier interactieve en participatieve lesmodules rond duurzame landbouw en eerlijke handel. Laat leerlingen ontdekken hoe het wereldwijde voedselsysteem werkt, welke impact toxische pesticiden hebben en hoe boeren wereldwijd strijden voor een eerlijk inkomen. De lessen zijn gratis te downloaden!
         
  • Met workshops zoals Bitterzoet:
    • Bitterzoet neemt leerlingen mee in het voedseldebat: wie en wat bepalen hun eetkeuzes? En wie zijn de machtige spelers in het mondiale voedselsysteem? Via een interactieve reis langs België, Brazilië, India, de VS en Burkina Faso ontdekken jongeren de link tussen onze consumptie en mondiale uitdagingen zoals ontbossing, droogte, voedselprijzen en de impact op boeren.

Wat kan jij doen?

Samen kunnen we actie ondernemen om deze dubbele standaard te stoppen.

Met bewustwording en actie bouwen we samen aan een duurzame toekomst waarin élke boer een eerlijke kans krijgt.

Samen oogsten we succes!