Aanbod Terug
workshop

Sporen van Kolonisatie

Welke impact heeft het koloniaal verleden op onze huidige samenleving? Tijdens een interactieve workshop onderzoeken we de sporen van kolonisatie: beeldvorming van mensen van kleur, racisme en witte privileges. 

Studio Globo wil studenten graag voorbereiden op hun rol in de wereld. We willen onze expertise over werken aan de wereld in de klas met hen delen. Speciaal voor studenten BALO & SO heeft Studio Globo ervaringsgerichte, praktische vormingen ontwikkeld om studenten: 

  • positief te leren omgaan met de diversiteit en (on)gelijke kansen in elke klas 
  • concrete werkvormen en leermiddelen interactief te laten verkennen 
  • hun blik op de wereld te verruimen 
  • enthousiast te maken over hoe ze de wereld in de klas kunnen brengen
  • te laten werken aan hun competenties om te groeien in betrokkenheid en solidariteit

Studio Globo is ervan overtuigd dat inzicht in het koloniaal verleden en de impact op de huidige maatschappij kinderen kan helpen om beter samen te leven. We verkennen een aantal methodieken uit de (gratis) lessenreeks ‘Sporen van kolonisatie’ en proberen enkele activiteiten uit, ter inspiratie voor de klaspraktijk. Zo ervaren de studenten de ongelijkheid van het koloniaal systeem in Elisabethville (het huidige Lubumbashi) in Belgisch-Congo in 1954 via een actief rollenspel. Ze kruipen in de huid van een Europeaan, évolué of ‘gewone’ Congolees en ervaren welke bewegingsvrijheid ze hebben. We leggen ook de koppeling met de machtsrelaties in de huidige samenleving. Via een privilege walk maken we privileges en onderdrukkingsmechanismen binnen de groep zichtbaar. Nadien volgt een reflectieoefening. Hoe worden wij hierdoor beïnvloed in ons dagelijks leven? Welke impact heeft dit op de leerlingen in de klas? Welke machtsmechanismen spelen in onze maatschappij en ons onderwijs? En, tot slot, hoe kunnen we onze onderwijspraktijk dekoloniseren?

Praktisch

  • Duur: een halve dag (300 euro) of een volledige dag (550 euro)
  • Max. 30 studenten
  • Deze workshop kan plaatsvinden op de hogeschool zelf (+ 50 euro forfaitaire verplaatsingskost)

 

Reserv
Reservatie
Sporen van Kolonisatie

Sporen van kolonisatie voor lerarenopleiding

 
Kenmerken
hoger, lerarenopleiding basisonderwijs, lerarenopleiding secundair onderwijs
bij jou op school, Studio Globo Antwerpen, Studio Globo Brussel, Studio Globo Gent, Studio Globo Hasselt, Studio Globo Roeselare, andere