blog Terug

"Wat een warm team van vrijwilligers"

Vrijwilligers zijn onmisbaar geworden in de werking van Studio Globo. Christine, Marijke, Joris, Filip, Hugo, Marnix en Nadia zijn enkele van die mensen die regelmatig hun steentje bijdragen aan de werking in Roeselare. Hoog tijd dus om onze vrijwilligers en hun bijdrage in de kijker te zetten! 

Wat sprak jullie aan om vrijwilligerswerk te doen bij Studio Globo?

Christine: Ik was al jaren actief betrokken bij de vrijwilligerswerking van Broederlijk delen en leerde via hen Studio Globo kennen. Daarna spoorde ik enkele vrienden uit de buurt aan om eens mee te komen. Wanneer Studio Globo onze hulp kan gebruiken, geven ze een seintje, en dan komen we met z’n allen graag een handje helpen.

Marijke: Als leraar kwam ik voortdurend in contact met kinderen. Nadat ik met pensioen ging, wou ik graag iets waardevols doen voor een ander. Toch vond ik het moeilijk om zelf iets te ondernemen. Studio Globo bood voor mij een antwoord. Samenwerken met mensen die hetzelfde wereldbeeld delen, maakt dat ik mij ten volle wil inzetten voor deze ngo!

Hugo: Als leraar kwam ik hier regelmatig met mijn klas op bezoek tijdens de inleefateliers. De visie en het uitgebreide vormingsaanbod vond ik zeer interessant. Tijdens mijn laatste bezoek voor mijn pensioen liet ik de organisatie weten dat ze me altijd mochten contacteren voor vrijwilligerswerk. 

Fillip: Ik zocht een interessante invulling voor mijn vrije halve dag. Via een online vacature kwam ik bij Studio Globo terecht. 

Een taak voor elk talent

De taken zijn meestal heel gevarieerd: onze vrijwilligers vullen de educatieve koffers en zetten die klaar om uitgeleend de worden, ruimen de inleefateliers mee op, strijken de kleren van het atelier, lamineren bladen of rijden met een auto vol naar het containerpark. Er is vanuit de werknemers ook oog voor de capaciteiten en talenten. Zo is Filip taalvaardig en helpt hij regelmatig interviews uittypen en actualiteit verzamelen voor het tijdschrift ‘WaW’. Christine begeleidt dan weer af en toe de buurtwandeling, terwijl Hugo graag helpt met allerhande klusjes. Dat maakt hun takenpakket gevarieerd, toegankelijk en boeiend. 

Wat was tot nu toe jullie mooiste vrijwilligersmoment?

Marnix en Nadia: Een heel dankbaar moment vonden wij de bedankingsreceptie voor alle vrijwilligers. Op dat moment leerden we heel wat nieuwe mensen kennen en merkten we in wat voor warm team we terechtgekomen zijn. 

Marijke: Een tijdje geleden kwam de school waar ik vroeger lesgaf langs voor het inleefatelier en ging ik mee als tweede begeleider. Het was fantastisch te zien hoe alles zo knap in elkaar zat. De verwonderde gezichten van de leerlingen waren de kers op de taart. De ervaringsgerichte inleefateliers zijn een vorm van leren die beklijft, en die de meeste kinderen nooit meer vergeten. 

Hugo: Onlangs werden de ateliers volledig heringericht. Dat was een hele karwei. Naar de eindfase toe gaf het een enorme voldoening te zien hoe alles op z’n plaats viel. De verwondering en positieve reacties van het eerste publiek waren een dankbaar moment dat we als team nooit vergeten!

Waarom zouden jullie anderen aansporen om ook vrijwilligerswerk te doen?

Filip: Eerst en vooral is vrijwilligershulp broodnodig voor vele ngo’s. Door de inzet van vrijwilligers kunnen taken waar geen of minder geld voor is, toch gebeuren en wordt er heel wat ‘last’ ontnomen bij de werknemers. Voor ons is het dan weer een nuttige tijdsbesteding. 

Hugo: Vrijwilligerswerk doen is voor beide partijen een grote meerwaarde. Ik vind het belangrijk mij in te zetten voor mijn medemens, maar vrijwilligerswerk is ook voor mij verrijkend. Het is fijn om als persoon iets aan de maatschappij te kunnen teruggeven. Nieuwe mensen leren kennen is een extra pluspunt.

En jij?

Begint het spontaan te kriebelen om ook als vrijwilliger bij Studio Globo aan de slag te gaan? Aarzel dan niet om ons een mailtje te sturen.