blog Terug

Holy Guacamole!

'Holy Guacamole' is de slogan van de nieuwe campagne van Broederlijk Delen, die dit jaar over Guatemala gaat.

Heb je het al gehoord? Van de onrust in de supermarkt? En bij de groenteboer om de hoek? Het fruit is boos. De mango’s, papaja’s, bananen, ananassen, maar vooral de avocado’s hebben er genoeg van. Terwijl ze groeien aan bomen en struiken in Guatemala, zien ze de boeren honger lijden.

In Guatemala is de meerderheid van de bevolking afhankelijk van de landbouw. Toch hebben de meeste boeren zelf geen grond om groenten en fruit op te telen. Een handvol rijken bezit meer dan de helft van alle landbouwgrond. Onrechtvaardig?

Dat vinden ook de vruchten uit Guatemala. Ze protesteren totdat de boeren ze op hun eigen grond en voor hun eigen bord kunnen kweken. 

Na de krokusvakantie trekt de jaarlijkse campagne van Broederlijk Delen terug door het land. Centraal staan Guatemala en de ongelijke verdeling van de vruchtbare landbouwgronden met armoede en ondervoeding als gevolg. 'Holy Guacamole' is de leuke slogan van de campagne. 

>> Alles over de campagne

Meedoen? 

Studio Globo ondersteunt deze campagne met tof lesmateriaal. Neem deel aan een van de activiteiten of bekijk de campagne op kindermaat. 

Wil je je leerlingen van het secundair onderwijs spelenderwijs laten kennismaken met deze problematiek? Studio Globo heeft het thema vertaald naar boeiende interactieve workshops op maat van de tweede en derde graad. De workshop FoodWiseAction  volgt je voedsel van boer tot bord. Deze is speciaal geschikt voor BSO. De workshop Aan Tafel gaat over voedselzekerheid: waar komt ons voedsel vandaan en wie pikt de meeste graantjes mee?
Naar onze goede gewoonte bevatten onze workshops speelse werkvormen, filmfragmenten en origineel lesmateriaal. Onze begeleiders komen deze workshops bij jou op school geven. 

Ben je leerkracht in het kleuteronderwijs? Vertel je kleuters het verhaal van Kamila, die in Guatemala woont. Zij staat centraal in onze gloednieuwe fotoset. Daarin vind je 10 mooie, grote foto's, een handleiding met verschillende methodieken en kant-en-klaar uitgewerkte tips. Bestel meteen je fotoset! 

Voor leerkrachten lager onderwijs is de Guatemalakoffer of het digitale magazine WaW van maart (thema 'Geen voedsel zonder grond') een ideale aanvulling om de campagne in de klas te brengen. Abonneren op WaW kan hier. 

>> Alle materiaal voor het basisonderwijs

>> Alle materiaal voor het secundair onderwijs