CAPTCHA
Aanbod Terug
lespakket

Schoolweg: spelbord over kansarmoede

Kansarmoede omringt ons. Ook in jouw school zitten wellicht kinderen die in (kans)armoede opgroeien. Elke school zoekt zijn weg om daarmee om te gaan. Wat denken je leerlingen in de klas erover? Hoe zouden zij reageren als het budget beperkt wordt? En hoe zouden zij aandacht hebben voor kansarmoede op school? 

Schoolweg is een spelbord dat je speelt met de hele klas samen. Een leuke werkvorm om met je leerlingen na te denken over kansarmoede op school. In 4 groepen krijgen ze een budget en een personage. Het spelbord start in september met de aankoop van schoolmateriaal. De tocht loopt doorheen het schooljaar: een uitstapje met de klas, een lekke fietsband, vrienden maken, een zwemwedstrijd, hulp van het sociaal huis voor kledij, steun via een voedselpakket, een budgetmeter in huis, … De tocht eindigt met het schoolfeest en de vakantie. Maar er wordt niet alleen betaald in dit spel. Elk goed initiatief wordt beloond met een ‘Iedereen mee’-kaartje.

Het spel wordt 3 keer onderbroken voor een klassikale opdracht: laat je leerlingen nadenken over een budgetvriendelijk verjaardagsfeest, over een RAK (random act of kindness) en laat hen burgemeester zijn voor 1 dag.

Het spel duurt ongeveer 1,5 uur. Alle materialen om het spel te spelen vind je hieronder. Je kan het spelbord projecteren op je digitaal bord of printen op papier. Het spelbord is gemaakt op A3-formaat. 

Veel speelplezier!  

Dit project kwam er met de steun van Stad Roeselare en Welzijnszorg.