CAPTCHA
Aanbod Terug
publicatie

Klassen zonder grenzen

Diversiteit is een realiteit in elke klas. Achter de schoolpoort schuilt een waaier aan gelijkenissen en verschillen op het vlak van uiterlijk, levensstijl, talenten, interesses, familiale en etnische achtergrond, talenkennis...

Kinderen krijgen op school de kans om positief te leren omgaan met diversiteit en open te staan voor de wereld dichtbij en veraf. Toch zijn niet alle aspecten van de maatschappelijke diversiteit vertegenwoordigd in een klas. Een uitwisselingsproject biedt leerlingen de kans om hun diversiteitsbeleving en leerkansen te vergroten!

De brochure bestaat uit twee grote delen. Eerst gaan we in op de betekenis van een grensdoobrekende klasuitwisseling: wat is een goede uitwisseling? Wat is de meerwaarde van uitwisseling en ontmoeting? Aan welke voorwaarden moet een uitwisseling voldoen? Daarna leggen we de verschillende stappen van een uitwisselingsproject uit aan de hand van:

  • voorbeelden uit Dak XL
  • concrete tips en aandachtspunten
  • methodieken en lesfiches 

De lesfiches en methodieken die aan bod komen, werden uitgewerkt voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, maar mits enige aanpassing zijn de meeste methodieken ook bruikbaar voor lagere leerjaren. Aanpassingen zullen vooral moeten gebeuren op het vlak van zelfstandigheid, participatieniveau en zelfreflectie. 

Op het einde geven we nog een kort overzicht van de verschillende organisaties die jou kunnen ondersteunen bij het opzetten van een uitwisselingsproject. 

Prijs 

De handleiding kost € 5,20  (excl. verzendingskosten). 

Bestel online
handleiding leerkracht
Klassen zonder grenzen
Klassen zonder grenzen
€ 15,00
Reserv
Kenmerken