Sporen van Kolonisatie

U bent hier

Workshop

Sporen van Kolonisatie

Studio Globo wil studenten graag voorbereiden op hun rol in de wereld. We willen onze expertise over werken aan de wereld in de klas met hen delen. Speciaal voor studenten BALO & SO heeft Studio Globo ervaringsgerichte, praktische vormingen ontwikkeld om studenten: 

  • positief te leren omgaan met de diversiteit en (on)gelijke kansen in elke klas 
  • concrete werkvormen en leermiddelen interactief te laten verkennen 
  • hun blik op de wereld te verruimen 
  • enthousiast te maken over hoe ze de wereld in de klas kunnen brengen
  • te laten werken aan hun competenties om te groeien in betrokkenheid en solidariteit

Welke impact heeft het koloniaal verleden op onze huidige samenleving? Tijdens een interactieve workshop onderzoeken we de sporen van kolonisatie: beeldvorming van mensen van kleur, racisme en witte privileges. 

Studio Globo is ervan overtuigd dat inzicht in het koloniaal verleden en de impact op de huidige maatschappij kinderen kan helpen om beter samen te leven. We verkennen een aantal methodieken uit de (gratis) lessenreeks ‘Sporen van kolonisatie’ en proberen enkele activiteiten uit, ter inspiratie voor de klaspraktijk. Zo ervaren de studenten de ongelijkheid van het koloniaal systeem in Elisabethville (het huidige Lubumbashi) in Belgisch-Congo in 1954 via een actief rollenspel. Ze kruipen in de huid van een Europeaan, évolué of ‘gewone’ Congolees en ervaren welke bewegingsvrijheid ze hebben. We leggen ook de koppeling met de machtsrelaties in de huidige samenleving. Via een privilege walk maken we privileges en onderdrukkingsmechanismen binnen de groep zichtbaar. Nadien volgt een reflectieoefening. Hoe worden wij hierdoor beïnvloed in ons dagelijks leven? Welke impact heeft dit op de leerlingen in de klas? Welke machtsmechanismen spelen in onze maatschappij en ons onderwijs? En, tot slot, hoe kunnen we onze onderwijspraktijk dekoloniseren?

PRAKTISCH

  • Duur: 2 uur tot een halve dag
  • Prijs: 240 euro per dagdeel
  • Max. 25 studenten
  • Deze workshop kan plaatsvinden op de hogeschool zelf.
  • Deze workshop kan op vraag aangepast worden. Contacteer ons en we bekijken wat mogelijk is.

Bijhorend materiaal

Gerelateerde items

Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Didactisch materiaal

Kenmerken

Aantal deelnemers 
maximaal 25

Onze leerlingen vonden de workshop boeiend en erg leerrijk. De toffe aankleding en de grappige filmpjes maakten alles extra aantrekkelijk. 

Lieselot Lemmens, Leerkracht KTA 3 Hotelschool Hasselt