Wereldburgerschap voor schoolteams

U bent hier

Nascholing

Wereldburgerschap voor schoolteams

Oorlog in Syrië, vluchtelingen op de Middellandse Zee, klimaatonderhandelingen in Parijs, honger in Afrika… Alles wat in de wereld gebeurt, heeft invloed op ons dagelijkse leven. Leerlingen groeien op in een superdiverse en geglobaliseerde wereld. Kinderen zijn de wereldburgers van morgen. Zij gaan aan de slag met de bijhorende kansen en uitdagingen die er nu in de wereld zijn. Maar… de weg naar wereldburgerschap lijkt soms lang en moeilijk. Hoe kun je hier als leerkracht bewust op inspelen?

Studio Globo, Kleur Bekennen en Djapo gaan samen met jouw school op pad. Via concrete tools, praktijkvoorbeelden, uitwisseling met collega’s van andere scholen en begeleiding op maat gaan we met jouw school op zoek naar de wereldburgerschapsstijl die het best bij je past! 

Doel

Via het traject 'Wereldburgerschap in de basisschool' gaan we aan de slag met jullie hele schoolteam en willen we samen het werken aan wereldburgerschap sterk verankeren in de schoolpraktijk. We gebruiken wereldoriëntatie (mens en maatschappij) als inrijpoort.

Na de sessies...

  • is je school opgestegen richting wereldburgerschap.  Je komt buiten met een ruimer, inventiever denkkader waarmee je aan de slag kan binnen wereldoriëntatie in het kader van wereldburgerschap.
  • Je beschikt over een waaier aan ideeën en werkvormen rond wereldburgerschap, aangevuld met de nodige kennis rond omgaan met actualiteit en correcte beeldvorming.
  • Je hebt goede praktijkvoorbeelden op zak om zelf mee aan de slag te gaan.
  • Je beschikt over goede contacten met andere schoolteams die jou mee kunnen ondersteunen in jouw zoektocht. 

Wat gaan we doen?

Ter inspiratie reiken we allerhande thema’s en tools aan, leer je van anderen door uitwisseling van praktijkvoorbeelden en is er voldoende ruimte om je vragen te stellen. Omgaan met correcte beeldvorming, aan de slag gaan met actualiteit en inpikken op wat leerlingen zelf de klas binnenbrengen, komt expliciet in het traject aan bod!

Wanneer? 

Het traject bestaat uit 4 contactmomenten: 

  • introductiesessie op jouw school
  • sessie 1: wat betekent het voor mij persoonlijk en voor de klas? 
  • sessie 2: actualiteit in de klas, hoe ga ik er mee aan de slag? 
  • sessie 3: leren van en aan elkaar 

Het traject is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Inschrijven kan tot 15 juli 2017.  

Meer info vind je in de folder (onder 'extra materiaal', scroll naar onder) 

Inschrijven!

 

Een gezamenlijk project van Studio Globo, Kleur Bekennen en Djapo. 

Bijhorend materiaal

Gerelateerde items

Vorming nascholing
Nascholing

Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Didactisch materiaal

Kenmerken

Trefwoorden 

Ons duurzaamheidsproject op school is nu ruimer gesitueerd en meer gedragen. Dat geeft een goed gevoel! Het hele traject was zeer concreet en leidde tot praktische stappen. 

Marleen De Sadeleer, IKSO Denderleeuw