Actualessen

U bent hier

Lesmateriaal

Actualessen

Werk je in de klas graag rond actuele thema’s? En wil je leerlingen graag het ruimere plaatje laten zien? Dan ben je hier op de juiste plaats!

Op deze website verschijnen doorheen het schooljaar kant-en-klare lessen rond opmerkelijke thema’s in het nieuws, bekeken vanuit een brede, mondiale bril. Hier geven we je een woordje wegwijs in die actualessen. Onder 'gerelateerde items' (onderaan dit bericht) vind je de concrete lessen die we tot nu toe uitwerkten. 

Rond welke thema’s?

We kiezen onze thema’s niet lukraak, het gaat telkens over ‘robuuste’ nieuwsfeiten. Dit zijn thema’s die langer meegaan dan de ‘waan-van-de-dag’. Daarnaast kiezen wij vanuit onze expertise ook steeds voor thema’s waaraan een mondiaal verhaal vasthangt. Suggesties voor actuele thema’s om een les rond uit te werken zijn welkom!

Voor welke richtingen?

De actualessen zijn geschikt voor alle richtingen ASO, BSO, KSO en TSO in de 2de en 3de graad. Als leerkracht kan je dankzij de flexibele opbouw de les zelf aanpassen aan het niveau van je klasgroep.

Aansluitend bij welke vakken?

Deze lessen zijn geschikt voor Godsdienst, PAV, Aardrijkskunde, Geschiedenis, Nederlands, Economie, Cultuur- & Gedragswetenschappen en afhankelijk van het thema ook Biologie, Fysica en Natuurwetenschappen. Ook vakoverschrijdende eindtermen zitten steeds verweven in de doelen van de actualessen.

Hoe zijn ze opgebouwd?

De lessen zijn flexibel opgebouwd, elke les bestaat uit vaste onderdelen en uitbreidingen, die naar keuze met elkaar kunnen gecombineerd worden. Zo kan je als leerkracht zelf beslissen hoeveel tijd je aan het onderwerp spendeert, hoe diep je de leerlingen zelf op het onderwerp laat ingaan en hoeveel informatie je meegeeft.

Welke lessen maakten we al?

* deze lessen hebben we offline gehaald omdat ze niet meer actueel zijn. Je kan ze wel nog bij ons opvragen en zelf actualiseren :) 

Meer info

Bijhorend materiaal

Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Didactisch materiaal

Kenmerken

Ik heb jullie les bij de poster in 5 TSO gegeven. Een groot succes! Heel afwisselend, uitdagend, doet nadenken. Bedankt! 

Kay Lambrechts, Denise Grésiac-school Berchem