Actuales - Hoe kijk ik naar de ander die anders is dan ik?

U bent hier

Lesmateriaal

Actuales - Hoe kijk ik naar de ander die anders is dan ik?

Je vindt de downloadbare documenten onder 'didactisch materiaal' onderaan.

De Twitterhype #DailyRacism, de zwartepietendiscussie of NVA-voorzitter Bart de Wever die een proces aan z’n broek krijgt door zijn uitspraken over racisme: de beroering in de media rond het thema racisme is een opvallend fenomeen en vormt een interessante insteek om in de klas mee aan de slag te gaan! 

In deze les staan we stil bij hoe onze mening en houding (tegen)over anderen worden beïnvloed door factoren waar we ons niet bewust van zijn. Kunnen we deze vormen van vooringenomenheid en stereotypering herkennen? Wat is discriminatie of racisme? Worden mensen met een donkere huidskleur volgens de leerlingen anders behandeld dan blanke Vlamingen? 

Met behulp van getuigenissen, filmfragmenten en interactieve werkvormen durven we de leerlingen uit te dagen om over deze ophefmakende vragen na te denken. Laten we zo van onze klas, school en samenleving een verwelkomende plek maken voor iedereen!

Deze actuales kreeg een update. Zo is dit lesmateriaal de ideale kapstok om het thema 'Liefdevol Verzet' van de Vredesweek (21 september tot 2 oktober) in je klas te brengen. 

Bijhorend materiaal

Gerelateerde items

Actualessen
Lesmateriaal

Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Kenmerken

Land 

Ik heb jullie les bij de poster in 5 TSO gegeven. Een groot succes! Heel afwisselend, uitdagend, doet nadenken. Bedankt! 

Kay Lambrechts, Denise Grésiac-school Berchem