Speelgoedkoffer

U bent hier

Koffer

Speelgoedkoffer

Via verschillende methodieken -spel, klasgesprek en groepswerk- ontdekken leerlingen van de 1ste en 2de graad dat speelgoed een spiegel is op de wereld. Wie spelend verder kijkt zal meer leren over natuur, techniek, creativiteit, verkeer, dagelijks leven en samen spelen.

Materiaal

 • De speelgoedkoffer bestaat uit 4 kisten. In iedere kist staat een land centraal: Congo, Marokko, Guatemala en India. In de kisten zit speelgoed dat telkens aansluit bij één van de 6 thema's: natuur, verkeer, creativiteit, verkeer, dagelijks leven en samen spelen. In het totaal zijn er meer dan 70 stukken speelgoed waarmee écht gespeeld mag worden.
 • De thema's worden in de klas geïntroduceerd aan de hand van spiegels: een autospiegel voor het thema verkeer, een spiegelend dienblad voor het thema dagelijks leven, ...
 • De kinderen maken aan de hand van deze spiegels de koppeling met hun eigen leefwereld. 
 • Ieder land wordt voorgesteld door 2 kinderen. Ze stellen hun lievelingsspeelgoed en hun land voor aan de hand van een fotoboek. In het totaal zijn er 8 kinderen en dus 8 fotoboeken.
 • Als kernactiviteit kan de leerkracht één of meerdere thema's centraal zetten in de klas. De leerkracht heeft de keuze uit verschillende muzische verwerkingsactiviteiten die aansluiten bij het speelgoed uit de koffer. Deze activiteiten staan gebundeld in een themaboekje. 
 • Als slot maakt de klas een gezamenlijk kunstwerk of werken ze een actiemodel uit om ‘spelen' meer in de belangstelling te brengen op school.

Tijdsduur

 • Afhankelijk van de beschikbare tijd, maak je zelf keuzes tussen welke landen en welke thema's je behandelt in de klas. Het standaardprogramma neemt ongeveer 5 halve dagen in beslag. 

Praktisch

 • De huurprijs is 45 euro. Je mag de koffer twee weken gebruiken. 
 • Je kan de koffer zelf ophalen en terugbrengen in één van onze locaties (zonder meerkost). Ofwel kan je voor de prijs van 40 euro gebruikmaken van onze bezorgdienst (heen en terug naar één adres). 
 • We verhuren altijd voor twee weken, van woensdag tot woensdag. (Via de bezorgdienst ontvang je de koffer op donderdag en lever je die terug op dinsdag.) 
 • Voor de reservatie hebben we naam, adres, telefoonnummer van de school en naam, telefoonnummer en e-mailadres van de contactpersoon nodig.

Reserveren in Antwerpen

Reserveren in Brussel 

Reserveren in Gent 

Reserveren in Hasselt

Reserveren in Roeselare 

Bijhorend materiaal

Gerelateerde items

Achtergrondinformatie voor de leerkracht

Didactisch materiaal

Kenmerken

De meerwaarde van zo'n koffer? Het geeft de kinderen een correcter beeld van hoe ze in het Zuiden en andere landen leven. Want wij hebben toch vooroordelen over andere landen die compleet niet juist zijn. 

Mathieu, leerkracht derde leerjaar