Nieuws

Wisselwerking

12-10-2016

MIAT

Op zondag 20 november werd in het MIAT (Museum over Industrie, Arbeid en Textiel) in Gent de tentoonstelling ‘Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu’ geopend. Aan deze expo verleende Studio Globo haar medewerking. Veertien kinderen van bij ons en uit het Zuiden nemen het woord. Norbertine, 14 jaar, werkt in de Lokerse haarsnijderijen. Juliana, 12 jaar, gaat aan de slag in een Gentse vlasspinnerij. Joseph Baltazar en Maria Daeninck, beide 8 jaar, zijn werkzaam in een drukkerij. Het zijn stuk voor stuk meeslepende verhalen, van vroeger en nu. Uit de textielindustrie, de steenbakkerijen en de showbizz. Pakkende foto’s en persoonlijke bezittingen tonen het leven van deze kinderen. 

De tentoonstelling loopt tot 7 januari 2018, meer info op www.miatgent.be. Er is een aanbod voor basis – en secundaire scholen. Misschien is jouw T-shirt wel ‘made by children’ of is het coltan uit je smartphone door kinderhanden uit een Congolese mijn gedolven? Studio Globo gaf onder andere materialen in bruikleen uit het dagelijks leven van de kinderen uit Congo, Guatemala, India en Bangladesh.

En nog een extraatje: je ziet op deze tentoonstelling ook welke functie het gebouw waar Studio Globo Gent nu gevestigd is, had in 1922.

 

Lilianefonds 

Op woensdag 14 september kwam Roos van Boekel onze organisatie bezoeken en uitleenmaterialen bekijken. Roos werkt voor het Lilianefonds, dat wil bijdragen aan een wereld die openstaat voor iedereen en waarin ook de armste kinderen met een handicap al hun talenten kunnen ontwikkelen en inzetten. Samen met lokale organisaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika maken ze kinderen sterker en hun omgeving toegankelijker. 

Momenteel geven ze vorming aan meer dan vijfhonderd vrijwilligers, die hun verhaal over kinderen met een handicap in het Zuiden gaan vertellen in scholen. Omdat ze daarvoor echter geen materiaal hebben, kwamen ze bij ons eens rondneuzen in onze materialen.