Nieuws

Wat weet jij over ons voedselsysteem?

22-03-2017

Ons voedselsysteem is erg complex en het zit niet eerlijk in elkaar, dat weten we. Maar wat weet je nog meer? De leerlingen die onze workshop ‘Aan Tafel’ volgden, hebben heel wat feiten onthouden over ons voedselsysteem. Bijvoorbeeld, dat maar zeven procent van wat we betalen voor melk naar de melkboer gaat. Hoeveel weet jij over ons voedsel?  Test hier je kennis!

Eten. We doen het steeds vaker en we doen het in steeds grotere hoeveelheden. We doen het ook steeds bewuster, zo blijkt uit initiatieven zoals ‘Dagen zonder vlees’, ‘Donderdag Veggiedag’ en tal van hippe vegetarische restaurants die als paddenstoelen uit de grond schieten. Toch doen we het nog steeds niet bewust genoeg. Een derde van al het geproduceerde voedsel wordt verspild, dat is ongeveer 1,3 miljard ton eten per jaar. Voedsel weggooien is niet alleen verspilling, het kost ook veel geld. Elk jaar besteden we wereldwijd 785 miljard dollar om het weggooide voedsel te verwerken.

Wat verstaan we nu juist onder voedselverspilling? Onder de categorie voedselverspilling valt al het eten dat op een of andere manier verloren gaat door menselijk gedrag. Van oogst die niet opgehaald wordt tot etensresten die we thuis in de vuilbak gooien omdat we ‘genoeg’ hebben of omdat we iets ‘niet lekker’ vinden. Daarnaast is er ook voedselverlies. Voedselverlies is eten dat verloren gaat zonder dat er een menselijke oorzaak aan te pas komt, bijvoorbeeld door een storm of ondergelopen akkers. In dit artikel hebben we het enkel over voedselverspilling.

 
Nu we het toch over voedselverspilling hebben: deze grappige parodie op Ed Sheeran's Shape of You legt het eens op een andere manier uit ;)

Waar gaat al dat voedsel verloren? Voordat een bepaald product in de winkel ligt, moet het heel wat kwaliteitscontroles doorstaan. Vele producten worden afgekeurd omdat ze te klein zijn, geblutst zijn of omdat ze de verkeerde kleur hebben. Van al het eten dat in de winkelrekken terechtkomt, wordt er bij de mensen thuis nog eens 30 à 50 procent weggegooid. In het Westen gooien we gemiddeld 95 à 115 kg eetbaar voedsel per persoon per jaar weg, in Sub-Sahara-Afrika en Zuid- en Zuidoost-Azië is dat maar 6 à 11 kg per jaar. De meest voorkomende reden waarom we voedsel weggooien, is omdat het voedsel ‘vervallen’ is. Toch zijn ook deze ‘vervallen’ producten vaak nog eetbaar. Daarnaast gooien winkels of bedrijven heel wat voeding weg omdat de verpakking beschadigd is, omdat een product het verkeerde etiket heeft gekregen of omdat er iets misgelopen is onderweg. Al dat weggegooide eten kan dus eigenlijk nog perfect gegeten worden. In totaal gaat er één derde van al het geproduceerde voedsel verloren, al dan niet nog eetbaar. Van al dat voedsel zouden echter 2 miljard mensen kunnen eten! 

Wat kunnen we hier zelf aan doen?  Een eerste stap is bewuster omgaan met voedsel. Maak boodschappenlijstjes en plan je maaltijden in. Zo koop je niet te veel en hoef je thuis minder weg te gooien. Het is ook gemakkelijk om te leren hoe je bepaalde producten kunt bewaren zodat ze langer goed blijven. Invriezen is een bekende optie, maar ook inmaken, fermenteren, confituur van maken,... zijn intussen hippe alternatieven. Neem je overschotjes op restaurant mee naar huis voor 's anderdaags. Las een restjesdag in waarbij je alle overgebleven producten van de week wegwerkt in een creatieve maaltijd. Eet minder vlees, zeker minder rundsvlees. Koop minder verpakt voedsel. Zoek een lokale handelaar en sla seizoensgroenten en -fruit in. Maak een eigen moestuin, al is het maar 1m2 op je terras. Maak je porties kleiner, less is more. En belangrijk: geef het door. Inspireer je vrienden, buren, leerlingen,... om mee te doen! 

Wil je ook je leerlingen van de derde graad secundair onderwijs laten nadenken over ons voedselsysteem en de problematiek errond? Dat kan, in de workshop ‘Aan Tafel’ komen verschillende onderwerpen aanbod die deze problematiek aansnijden! 

Alles goed gelezen? Doe de voedseltest! 

 

BRONNEN