Nieuws

Vredesweek: radicaal samen

19-09-2017

Liefde is een krachtige bron van verandering. Een kracht die in ons allen zit, iedereen wordt geraakt door liefde. Ongeacht kleur, religie, cultuur of land van herkomst. Liefde overstijgt alles. Ook angst.
Bleri Lleshi, Liefde in tijden van angst

Van 21 september tot 2 oktober 2017 vindt de 28ste Vlaamse Vredesweek plaats. Met als motto ‘Radicaal Samen’ komt de Vredesweek in ‘liefdevol verzet’ op tegen de toenemende polarisatie in onze samenleving. Zoals elk jaar draagt een breed netwerk van samenwerkende organisaties en politieke bewegingen de campagne. Ook Studio Globo doet mee. 

Vanwaar die nood aan liefdevol verzet?

De polarisatie tussen verschillende groepen in onze samenleving stelt ons vandaag voor een grote uitdaging. De Vredesweek-coalitie wil het almaar bitser klinkende politieke en maatschappelijke discours kenteren. Met de campagne roept de Vredesweek-coalitie op om vanuit liefde af te stappen van het groeiend wij-zij-denken en constructief samen te werken. We trekken radicaal de kaart van de liefde. Liefde is een inspiratiebron: ze maakt het mogelijk om bruggen te bouwen en samen op te komen voor een meer inclusieve en rechtvaardige samenleving.

Wat staat er zoal te gebeuren?

Naar goede gewoonte werd dit jaar opnieuw werk gemaakt van een inspirerend educatief en spiritueel luik. Studio Globo herwerkte de actuales 'Hoe kijk ik naar de ander die anders is dan ik' voor deze gelegenheid. Dit kant-en-klaar lesmateriaal is geschikt voor alle graden van het secundair onderwijs. Daarnaast biedt de Vredesweek verschillende workshops en actiemodellen aan. Ga in liefdevol verzet met een stiltecirkel, maak een filmpje van je eigen ‘liefdesgetuigenis’ of een foto van een speelplaats vol woorden en beelden van liefde in krijt. 

Op de kalender

Houd zeker de kalender op www.vredesweek.be in het oog en noteer alvast het startevent, de Staten-Generaal van de Liefde, op donderdag 21 september. 
Wist je trouwens dat de Vredesweek loopt van 21 september, de Internationale Dag van de Vrede tot 2 oktober 2017, Internationale Dag van de Geweldloosheid? 

De Vredesweek is een initiatief van Pax Christi Vlaanderen.