Nieuws

Vormingsdag voor collega's

21-11-2016

Op 8 november organiseerden we in Hasselt een interne vormingsdag voor alle medewerkers van Studio Globo. 

De aanleiding om deze studiedag in Hasselt te organiseren was natuurlijk de opening van het nieuwe inleefatelier 'Achter de Muur' eerder dit jaar. 

Gastspreker was onder andere Bart Demyttenaere. Hij was jaren actief als leerkracht in het 6de leerjaar maar koos er in 2000 voor om fulltime schrijver te worden. Schrijver van jeugdboeken en gedichtenbundels maar ook volwassenenwerk. Meestal zijn de verhalen die hij schrijft grappig maar de thema's die hij aansnijdt zijn dat meestal niet: zelfdoding, vluchtelingen, armoede,...

Bart nam ons mee in een aangrijpend verhaal waarin hij zelf de hoofdrolspeler was, de schrijver, de ex-leraar, de buurman, de hulpverlener, de vader van, de vluchteling, de broer van ...

Hij leerde in zijn leven dat er een grote kloof is tussen tussen 'de wereld van de armen' en 'de wereld van de niet-armen'. Beide groepen hebben nauwelijks weet van 'de andere wereld'.

Het beeld dat ze er van hebben is opgebouwd uit mediaberichten, verhalen-van-horen-zeggen, boeken, ... maar zelden door rechtstreekse uitwisseling.

Door het verlangen erbij te willen horen, wordt de kloof tussen die twee 'werelden' door de groep mensen die leven in (kans)armoede ervaren als onbereikbaar ver. Het gebrek aan kennis maakt het overbruggen van die kloof extra moeilijk: informatie, kennis en/of een netwerk dat hierover beschikt maken vaak het verschil om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken.

Daarnaast is het gemis aan vaardigheden een extra valkuil. Dat kan gaan over op het eerste gezicht banale vaardigheden van huishoudelijke aard, de vaardigheid van met geld omgaan, sociale vaardigheden, administratieve vaardigheden,...

Maar het is niet alleen een negatief verhaal: mensen in armoede ontwikkelen door humor, door extra draagkracht, door solidariteit, ... een kloof van positieve krachten.