Nieuws

Versterking op Zuiddag

16-10-2014

Donderdag 16 oktober was het weer Zuiddag. Bij Studio Globo Roeselare kreeg het team versterking van Joske Van Hove, die ooit zo onder de indruk was van het inleefatelier in Gent, dat ze voor deze Zuiddag graag een handje wou toesteken bij ons. Benieuwd naar hoe ze deze dag ervaren heeft?

"16 oktober 2014. Een dag die ik niet snel zal vergeten. Samen met duizenden andere jongeren verspreid over heel Vlaanderen, hoef ik vandaag niet aan de schoolbank te zitten. In plaats daarvan neem ik deel aan Zuiddag, een organisatie voor en door jongeren. Deze organisatie, vooral gekend van de jaarlijkse campagne ‘Work for Change', stimuleert jongeren wereldwijd om samen te strijden voor een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Het is de bedoeling dat we voor een dag in de kleren kruipen van een werknemer, waarvan zijn of haar beroep ons aanspreekt. Het verdiende loon staan we af aan een jongerenproject in het Zuiden. Dit jaar steunt Zuiddag, met de hulp van 14.000 geëngageerde Vlaamse en Brusselse kinderen, een theaterproject in Gaza.

Ik koos enthousiast voor de job bij Studio Globo, omdat de samenleving van mens en milieu en een solidaire wereld me zeker aanspreken. Bovendien bezocht ik als kind het atelier in Gent en omdat dat me goed was bevallen, wou ik hier iets meer mee doen. Een perfecte gelegenheid dus, want wie had gedacht dat ik ooit zelf zou mogen meebouwen aan de ontwikkelingssamenwerking van Studio Globo. In de voormiddag kon ik in Roeselare meeproeven met een groep studenten van interessante inleefateliers rond het project India. Ik maakte kennis met een buitenwijk van India en het platteland en kon me ook inleven als een echte bewoner van India, met de naam Rewal en zijn dagelijkse gewoontes. Zo maakten we onder andere een Indisch gerechtje, dronken we een fris lokaal drankje, 'leefden' we in ons eigen huis of werkplaats en kleedden we ons ook als Indische burgers. Tussendoor maakte ik ook foto's van de studenten in het atelier. In de namiddag verzamelde ik ideeën voor nieuwe gerechtjes en decors voor de Indische keuken en maakte ik wierookstokjes voor het inleefatelier. Een geslaagde dag was het zeker!"