Nieuws

Trump erkent Jeruzalem

06-12-2017

De Amerikaanse president Donald Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De president zal zijn beslissing vandaag om 19 uur Belgische tijd officieel bekendmaken en toelichten. Dat lezen we vandaag in De Morgen en De Standaard

Jeruzalem vormt het hart van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Zowel de Israeli's als de Palestijnen maken aanspraak op de historische stad. Israël claimt Jeruzalem als zijn "eeuwige en ondeelbare hoofdstad", inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat. 

De internationale gemeenschap erkent Jeruzalem niet als hoofdstad. Vanuit die hoek komen dan ook heel wat waarschuwingen voor de implicaties van de erkenning. Die erkenning zou het vredesproces namelijk niet ten goede komen. Het Witte Huis ontkent dan weer dat Trumps beslissing de vredesgesprekken zou dwarsbomen en benadrukt dat de president blijft ijveren voor een tweestatenoplossing.

In onze actuales ‘50 jaar bezetting’ staat Israëls bezetting van de Palestijnse gebieden centraal. Ze zoomt in op de situatie op het terrein en het leven onder een bezetting. Deze les wil de leerlingen een inzicht bieden in de concrete impact van de bezetting, zowel voor de Palestijnen als voor Israël.