Nieuws

Studio Solidair

09-04-2014

De verkiezingen van 25 mei naderen, en intussen schreeuwen niet alleen politieke partijen, maar ook verschillende organisaties om je aandacht. Zie je door de bomen het bos al niet meer? Dan maken we het je nog wat extra moeilijk. Studio Globo wil enkele van die organisaties even in de spotlight zetten. Wil je helemaal geïnformeerd naar de stembus? Neem dan eens een kijkje op de onderstaande websites. 

Stemmen is geen spel  

Voor mensen die het moeilijk hebben in onze samenleving staat er veel op het spel. Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan. Europese, federale en regionale overheden hebben hefbomen in handen om achterstelling en uitsluiting aan te pakken. Daarom roepen we de politici op om te kiezen voor een sociaal beleid: armoedebestrijding, herverdeling en solidariteit. www.stemmenisgeenspel.be

Benny Mee

Kritische en geïnformeerde burgers zijn van uiterst belang voor een goede democratie. Net zoals oprechte politici dat zijn. Teken daarom het Benny Mee Pact en versterk zo onze democratie. www.bennymee.be  

11.11.11: België is geen eiland

Internationale problemen stoppen niet aan onze landsgrenzen. En ook omgekeerd hebben Belgische beslissingen vaak grote gevolgen voor mensen aan de andere kant van de wereld. Stuur daarom een postkaart naar de partijvoorzitters. Zo daag je hen uit om extra aandacht te hebben voor internationale solidariteit en om de politieke eisen van 11.11.11 in hun verkiezingsprogramma's op te nemen. Stuur zelf een kaart via www.geeneiland.be.

Kerkwerk Multicultureel Samenwerken

In de vorm van verkiezingsmantra's zet KMS zeven prioriteiten op de politieke agenda rond diversiteit, racisme en migratie. Lees er alles over op www.samengaanstemmen.be. 

Actuales over de verkiezingen

Daarnaast werkten we samen met 11.11.11 ook een actualiteitsles uit voor het secundair onderwijs. Met de nakende 'moeder der verkiezingen' in aantocht, bieden we leerkrachten (3e graad secundair onderwijs) graag een kant-en-klare les aan om met dit thema aan de slag te gaan in de klas. Aan de hand van twee lesmodules willen we leerlingen het 'grotere' plaatje laten zien en kijken we over de eigen landsgrenzen heen. In hoeverre houden politici rekening met de grote globale uitdagingen waar we voor staan (denk aan klimaatverandering)? Welke thema's vinden leerlingen zelf belangrijk? En wat is hun mening over enkele complexe duurzaamheidsvraagstukken in het politieke debat, zoals rekeningrijden of het invoeren van een vermogensbelasting? Het zijn maar enkele van de vele boeiende vragen die in de actuales aan bod komen!