Nieuws

Spits je oren... het verhaal van Maliko

06-11-2017

Wat is er achter de muur te zien? Evy van Eynden heeft een prachtig verhaal geschreven over Maliko, een van de hoofdpersonages van het project ‘Achter de muur’. In januari moet het splinternieuwe lespakket klaar zijn. We stellen je geduld dus nog even op de proef, maar hier vind je alvast een voorsmaakje... 

Het huis in de Tulpstraat 13 stond al meer dan drie jaar leeg, toen het bordje ‘TE KOOP’ op een zonnige ochtend door een chique dame van het immokantoor overplakt werd met de uitbundige mededeling ‘VERKOCHT!!!’. 

De mensen uit de straat waren opgelucht dat het huis eindelijk terug bewoond zou zijn: het onkruid tussen de kiezelstenen zou gewied worden, de ramen zouden gelapt worden, er zou vast en zeker een nieuwe brievenbus komen en wie weet werd er wel een blinkende, nieuwe wagen op de oprit geparkeerd, zo eentje die elke zaterdagvoormiddag in het schuim gezet wordt! Ze konden haast niet wachten tot de nieuwe buren hun intrek zouden nemen in hun straat!

Maar toen het eindelijk zovér was, kon hun verbazing niet groter zijn...

Op de eerste mooie lentedag van het jaar, kwam de verhuiskaravaan van de familie Independo met veel toeters en bellen de straat in gereden. Het duurde niet lang voor zowat alle straatbewoners het kleurrijke schouwspel kwamen bekijken. Sommigen kwamen gewoon naar buiten – Madame Riquiqui stond zelfs in haar kamerjas en op haar slippers op straat! – anderen gluurden stiekem vanachter het bloemetjesgordijn door het raam om dit circus te aanschouwen. 

Aan het hoofd van de verhuisstoet reed de middelste zoon, Maliko, op een bakfiets. In de bak vooraan zaten twee guitige honden tussen allerlei spullen: een parasol, enkele houten en lederen koffers, een opgeplooide voetbalgoal, een wc-pot die dienst deed als bloempot voor gele en paarse viooltjes en een sierlijke, zilveren spiegel. 

Maliko bestuurde zijn stalen ros met zijn benen en zijn heupen want in zijn armen wiegde hij een accordeon waaruit hij met zijn vinnige vingers een vrolijk deuntje toverde.