Nieuws

Sociale bescherming voor iedereen

14-10-2015

Voltijds werken en toch arm zijn. Ziek worden maar je behandeling niet kunnen betalen. Ontslagen worden en geen inkomen hebben. Een leven lang werken en op je oude dag geen pensioen krijgen. Dat is de realiteit voor 5 miljard mensen. Nochtans is sociale bescherming een basisrecht!

Waar je ook woont, zonder sociale bescherming is het leven als het ware een loterij. Elk jaar komen 100 miljoen mensen in armoede terecht als gevolg van kosten die ze moeten maken voor gezondheidszorg.

Slechts 27% van de wereldbevolking heeft volwaardige sociale bescherming. De overige 73% beschikt in het beste geval over een onvolledige bescherming, als ze al niet volledig ontbreekt. Dat heeft rampzalige gevolgen. Bij de minste tegenslag moeten mensen hun schaarse eigendommen uitputten.

Sociale bescherming voor iedereen

Sociale bescherming is erkend als een mensenrecht, gegarandeerd in artikel 25 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (1948) en concreet uitgewerkt door de Internationale Arbeidsorganisatie in 1952. Alle landen zijn al meer dan zestig jaar verplicht om de realisatie van dit recht te verzekeren. 

Daarom voeren 11.11.11, ngo’s (waaronder Studio Globo), vakbonden en ziekenfondsen samen campagne en steunen ze partners in het Zuiden in hun acties voor sociale bescherming.

De campagneweek loopt van 6 tot 15 november.

Wat kan je zelf doen?

Je kan deelnemen aan de fotowedstrijd of een actie organiseren. 

De campagne in je klas 

  • Geef je les in het basisonderwijs? Dan vind je hier alle materialen van het lespakket 'De Internationale Loterij', uitgewerkt samen met Djapo. 
  • Geef je les in het secundair onderwijs? Dan kan je de workshop Strijdwaardig boeken, die Studio Globo maakte in het kader van deze campagne. De materialen uit de 'Eerste Hulp bij Onderwijs'-koffer staan hier op een rijtje. 

Supporteren voor de campagne? Je vindt meer info op deze website.

 

High five voor de opvolger van De Coach van Iedereen Beroemd! 

 

Getuigenissen over leven met en zonder sociale bescherming, opgenomen in Mali: