Nieuws

Schitterend lichtfeest in je klas

07-11-2018

Vandaag start in India het Diwalifeest. Diwali verwelkomt het licht in ons leven.

Tijdens het hindoeïstische lichtfeest worden de straten versierd met lichtjes en olielampjes, om de overwinning van het licht (het goede) op de duisternis (het kwade), te vieren. Wat dacht je ervan om eens Diwali in je eigen klas te vieren? Zo breng je de wereld in je klas op een ontspannen, leuke manier.

India is een groot land met vele culturen, en ook het hindoeïsme kent veel verschillen. Elke streek en elke familie heeft zijn eigen manier om Diwali te vieren. Hieronder vind je een lijstje met enkele ideetjes om een schitterend Diwalifeest in je klas te organiseren: 

  • Om Diwali te kunnen vieren moet je zuiver en rein zijn. Poets daarom je klas en doe jullie allermooiste kleren en juwelen aan.
  • Diwali is het lichtjesfeest: versier dus je klas met kleurrijke verlichting en (valse) kaarsen. Je kan ook zelf wat lantaarns, lichtjes, bloemlampjes of andere lampjes knutselen. 
  • Maak een rangolifiguur aan de ingang van je klas om je gasten te verwelkomen. Een rangolifiguur is een gekleurd patroon op de vloer. In India worden rangolifiguren gemaakt met gekleurde rijst, bloem of zand. Je kan dit vervangen door stoepkrijt.
  • Wens elkaar shubh Diwali [sjoebh diewaalie]! Een gelukkig lichtjesfeest.
  • Tijdens Diwali worden vooral zoetigheden gegeten. Enkele klassiekers zijn khir (een soort rijstpap), gulab jamoon en (gajar) halwa. Als bijlage vind je enkele recepten. De haalbaarheid van de recepten hangt van je leerlingen af. Lassi of koekjes met Indiase specerijen (zoals kaneel en kardemom) zijn ook lekker.
  • Op Diwali wordt er heel veel gespeeld: kaartspelletjes, verstoppertje, de stoelendans … Niet alleen de kinderen doen mee!
  • Steek vuurstokjes aan.

Wist je dat je ook materiaal en lesideetjes kan vinden in onze voorwerpenkoffers om Diwali te vieren? Voor de kleuters en de eerste graad kan je de ‘Chandani en ik’-koffer ontlenen, voor de tweede en derde graad onze Indiakoffer

Op onze pinterestpagina vind je trouwens nog veel meer knutseltips, recepten en mondiale ideetjes. 

Shubh Diwali!