Nieuws

Project Kunst en Congo in Antwerpen

10-12-2014

Het voorbije semester sloegen Studio Globo Antwerpen en vijf Antwerpse scholen de handen in elkaar voor het project ‘Kunst & Congo’, dat meer contact wou teweegbrengen tussen scholen en Antwerpse Afrikaanse gemeenschappen. 331 leerlingen van de tweede en derde graad lager onderwijs namen deel aan het project. 

De scholen bezochten eerst in het Centraal Station een expo met werk van de Congolese kunstenaars Emmanuel Botalatala en Joe Okitawonya. Dan gaven die twee kunstenaars een beeldende workshop in de klassen, die uitmondde in een creatief (klas)kunstwerk. Ze bricoleerden met gerecupereerd materiaal en ze mochten experimenteren met verf, expressie en afdruktechnieken. De kinderen vonden het fantastisch om te knutselen, schilderen en de handen uit de mouwen steken.

Doorheen het project leenden leerkrachten de Congokoffer uit om hun klas nog meer te laten proeven van Congo. Daarbij kwam er een Congolese vrijwilliger in de klas toelichting geven bij de koffer en Congo in het algemeen. De vrijwilligers waren enthousiast en de kinderen heel nieuwsgierig. Ze stelden ontelbaar veel vragen.

Tot slot organiseerden de scholen een fête congolaise of een ander feestelijk moment om hun project mee af te sluiten. Een school uit Deurne gaf zelfs een tentoonstelling op school met alle kunstwerken van de kinderen.