Nieuws

Picknick Plein Public, smakelijk en solidair!

01-05-2017

Op vrijdag 28 april 2017 organiseerden Broederlijk Delen, Studio Globo en Oxfam-Wereldwinkels de derde editie van Picknick Plein Public op het Theaterplein in Antwerpen.

De lentetemperatuur was niet wat we hoopten maar toch was het tijd voor de eerste picknick van het jaar. Samen met collega's, leerlingen, vrienden of familie genieten van een alternatieve middagpauze, een maal met een mondiaal verhaal. Dit was niet zomaar een picknick, solidariteit stond centraal en dook op de meest onverwachte manieren op.

Klanken op het plein

“Met dit initiatief willen we een breed publiek in Antwerpen op een lichtvoetige en laagdrempelige manier confronteren met de ongelijkheid in onze wereld. We willen mensen over hun eigen muurtje laten kijken en hen aanzetten tot meer solidariteit. Meer dan zevenhonderd mensen hadden vooraf een goedgevuld fairtrade picknickpakket besteld, maar iedereen die vandaag zelf een eigen duurzaam gevulde brooddoos meebrengt, is natuurlijk ook welkom”, verduidelijkt Els Verheyen van medeorganisator Broederlijk Delen.  

“Deze middag werd er op een volzet Theaterplein één minuut lang door ongeveer 800 personen (jong én oud) HARD OP TAFEL GEKLOPT! Om aan de superrijken te laten horen dat ze moeten delen met de superarmen. Omdat acht personen meer bezitten dan de helft van de wereldbevolking. En omdat 800 miljoen mensen elke dag honger lijden", lazen we bij Antwerpen Leefbaar.

"Zoveel kids en jongeren op Picknick Plein Public! De grote picknick voor solidariteit en herverdeling van rijkdom. Dit geeft écht goede hoop voor de toekomst",, vertelt aanwezige Michel Maes.

Boodschap van algemeen nut

Elke deelnemer die bij de verschillende stands een formulier liet afstempelen na een opdracht uit te voeren, maakte kans op een taart of cake. Lekkers dat ze zelf konden verorberen of delen met hun tafelgenoten. En gedeeld is er!

Vier acteurs van Compagnie Amai zorgden voor een vrolijke noot op de picknick. Zij maakten de deelnemers op een ludieke manier wegwijs in de ongelijke verdeling van de inhoud van de picknickpakketten.

Het muzikale duo Mary & Jay werd ditmaal versterkt door een klarinettist en zette met ukelele en accordeon een virtuoze sound neer. Met hun zoetgevooisd meerstemmig gezang in combinatie met uptempo getokkel, warme geblaas en stampen op de maat creëerden ze de sfeer van een rokerige bar aan het einde van de jaren ’20.

Je blik op de wereld richten, je solidariteitsgehalte meten en intussen genieten van straattheater en livemuziek. Dit alles in één evenement, een geslaagd concept!