Nieuws

Picknick Plein Public

04-04-2015

Het Theaterplein in hartje Antwerpen was vrijdagmiddag één groot picknickplein. Meer dan 400 wereldburgers, vooral jongeren, genoten op het overdekte plein van een (h)eerlijke picknick met een Peruviaans tintje en een streepje wereldburgerschap.

De organisatoren van deze eerste Picknick Plein Public (Broederlijk Delen, Studio Globo en Oxfam-Wereldwinkels) waren blij met de grote opkomst. Ze lieten extra picknicktafels, banken, parasols en fleece-dekentjes aanrukken om het hun gasten naar hun zin te maken.

Oxfam Wereldwinkels had de handen vol om tijdig de 407 bestelde picknickpakketten klaar te maken. Maar ook zonder reservatie waren wereldburgers van harte welkom om met hun eigen duurzaam gevulde lunchbox mee te genieten van de Zuid-Amerikaanse live-muziek van trio Kawésqar en van fair trade hapjes en drankjes uit onder andere Peru. Op de standen van Oxfam-Wereldwinkels en Broederlijk Delen was er ook eerlijke koffie, chocomelk en ander lekkers te koop.

Nadenken over duurzaam leven

De picknickers werden ook uitgedaagd om even stil te staan bij duurzaam leven, de toenemende waterschaarste, eerlijke handel met het Zuiden en de niet zo propere waarheid achter de wereldwijde grondstoffenhandel. In een ludieke ballenkraam konden ze hun verontwaardiging afreageren. Met de ‘watercalculator’ berekenden ze hoeveel kostbaar water de elektrotoestellen thuis gekost hebben. Een quiz legde de link tussen de gsm in hun broekzak en de grondstoffen uit het Andesgebergte in Peru. De eerste 200 quizzers kregen een gratis hapje van de Latijns-Amerikaanse Federatie.

Benieuwd wie het Wereldwinkelpakket ter waarde van 25 euro heeft gewonnen? Check het hier. Je vindt er ook nog meer sfeerbeelden. 

(Foto's: Marc Verstraten)