Nieuws

Opening Guatemala-inleefruimte

28-05-2015

-- KLIK OP DE FOTO OM DE DIAVOORSTELLING WEER TE GEVEN -- 

Sinds eind januari staat de vernieuwde Guatemala-inleefruimte weer open voor klassen. De klas die het atelier kwam uittesten, was alvast tevreden. Tijd dus om onze pijlen te richten op het grote publiek, met twee openingen: een feestelijke opening met sprekers op 22 mei en binnenkort een opendeurdag voor jong en oud. 

Feestelijke opening 

Om half zeven arriveren de eerste genodigden. Het team van Studio Globo Gent staat klaar om hen te ontvangen aan de poort en langs de 'alternatieve rode loper' met voorwerpen uit Guatemala. Carla biedt hen een drankje aan. Het volk sijpelt binnen en maakt een praatje met de andere genodigden. Tot er een onderbroekventer uit de bus stapt en iedereen - in het Spaans - onderbroeken probeert te verkopen. Een leuk tussendoortje voordat Karen Wouters, de coördinator van Studio Globo Gent, het woord neemt. Ze bedankt alle steunende overheden en instanties, de partnerorganisaties in Venlo en Lille (die speciaal naar Gent reden voor deze opening!) en ook haar hele team voor de extra inzet en flexibiliteit tijdens de grote verbouwingen in de inleefruimte. 

Leen Van Acker, lokale vertegenwoordiger van Broederlijk Delen in Guatemala, neemt het van haar over. Ze vertelt over de huidige situatie in Guatemala en legt de link met het inleefatelier: hoe het inleefatelier bij ons ook van belang is voor de mensen in Guatemala. Vervolgens spreekt Lien De Veirman, lector en praktijkbegeleider in de bacheloropleiding Lager Onderwijs van Odisee Aalst, over de ervaringen van haar studenten. Lien komt al jaren met studenten naar het inleefatelier en maakt de vergelijking tussen het nieuwe en het oude atelier. Ze is heel lovend over de werking en de kwaliteit van Studio Globo en de intense ervaringen die haar studenten opdoen in het inleefatelier. Tot slot neemt ook Eddy Couckuyt, gedeputeerde voor ontwikkelingssamenwerking van de provincie Oost-Vlaanderen, het woord. Hij benadrukt het belang van onze inleefateliers. "Ze verruimen de blik van kinderen en jongeren. Het inleefatelier brengt de wereld, die soms zo ver weg lijkt, even heel dichtbij. Kinderen maken kennis met een ander land en andere gewoonten, maar zien tegelijkertijd dat er ook veel dingen ons binden. Ze ervaren hoe het leven in het Zuiden is en voelen hoe keuzes hier bij ons invloed hebben op mensen elders in de wereld. Zulke activiteiten dragen bij aan de solidariteit die de provincie vooropstelt en ze vormen de wereldburgers van morgen", vertelt hij. 

Hugo Wouters, de voorzitter van Studio Globo, mag tenslotte het rolluik naar de inleefruimte opendraaien. De genodigden verdelen zich in enkele groepjes en krijgen een rondleiding door het dorp en de stad die we nabouwden in de Guatemala-ruimte. Er wordt geluisterd, geknikt en ook met verbazing rondgekeken. 

Terwijl de eerste groep terug aan de bar arriveert, worden de hapjes opgewarmd en uitgedeeld. Het volk blijft nog wat plakken en er wordt overal geanimeerd gepraat.

Het team van Studio Globo Gent sluit de avond af met een spontane diavoorstelling van de verbouwingen. "Een jaar geleden stonden wij daar puin te scheppen", "Amai, zag het atelier er op een bepaald moment zo verwoest uit?!". De herinneringen volgden vanzelf! 

Opendeurdag

Wie de inleefruimte graag eens met eigen ogen bekijkt, kan dat doen op zondag 7 juni. Dan zet Studio Globo Gent zijn deuren wijd open voor het grote publiek. Er zullen hapjes en drank zijn, een rondleiding, animatie, een fototentoonstelling, een veilingscafé, enzovoort. Vertel het voort!