Nieuws

Onze klimaattop in het nieuws!

04-04-2017

Tijdens de Climate Challenge in het OLV van Sint-Genesius-Rode kwamen het Nieuwsblad en RingTV meevolgen. De leerlingen hielden een echte klimaattop. Ze vertegenwoordigen elk een land in de klimaatonderhandelingen en debatteren over drie resoluties (wetsvoorstellen). We proberen leerlingen met deze werkvorm inzicht te geven in de klimaatproblematiek, de uitdagingen op internationaal niveau om tot een klimaatakkoord te komen en het omgaan met verschillende standpunten en belangen van de landen in de klimaatonderhandelingen.

De leerlingen van het OLV hadden zich erg goed ingeleefd in hun rol: sommigen kwamen in maatpak, anderen in traditionele kledij. Ze voerden debat over enkele moeilijke stellingen en bespraken het klimaatbeleid als vertegenwoordiger van hun land. Dat land maakt deel uit van een van de vijf grote machtsblokken binnen de klimaatonderhandelingen. De drie resoluties (thema transport, thema voeding, thema wereldwijd klimaatakkoord) werden besproken en de landen moesten tot één gemeenschappelijk voorstel komen. 

Leraar Jonas Dreesen: “Door voor- en tegenstanders met elkaar in debat te laten gaan leren de leerlingen argumenteren, en zien ze ook waarom de huidige onderhandelingen niet altijd van een leien dakje lopen. Nu Donald Trump met een decreet een streep trekt door het klimaatbeleid van zijn voorganger en wil inzetten op steenkool in plaats van hernieuwbare energie heeft dit gebeuren (alweer) een actueel kantje.  Wij zijn benieuwd hoe het op onze mini-klimaattop zal aflopen, en kijken optimistisch naar de 22ste klimaattop in Marakesh. “ 

 

Lees het artikel in het Nieuwsblad

Bekijk de reportage van RingTV