Nieuws

Noodweer Peru

30-03-2017

Op Karrewiet of via andere nieuwskanalen hoorde je wellicht reeds over het zware noodweer dat Peru treft. Heel wat mensen rekenen  al weken af met hevige stortregens en overstromingen. 

Tegelijk kwam er vorige week vijf dagen lang geen druppel water uit de kraan in het snikhete Lima (het is er nu volop zomer). Het leidt tot wanhoop bij de 10 miljoen bewoners van de stad. Tot drie maanden geleden berichtten alle media nog over de extreme droogte en lege waterreservoirs. Het water werd toen ook al sterk gerantsoeneerd in Lima, de tweede grootste woestijnstad ter wereld.

 

Klimaatverandering

Het abnormale klimaat wordt gedeeltelijk verklaard door een lokale 'niño' die zorgt voor extreme weerfenomenen en klimatologische rariteiten aan de kust en omstreken van Peru. Het is specialisten ondertussen duidelijk dat de grotere frequentie en de intensiteit van dit soort extreem weer – meer droogte op bepaalde plaatsen, hevige regens elders – verband houden met de klimaatverandering. Volgens sommige meteorologen moet het ergste nog komen.

De afgelopen maanden bevestigden verschillende internationale instanties dat de opgemeten temperaturen in 2016 extreem waren - warmer dan 2015, waarin al records gebroken werden. Het noodweer in Peru veegt alle mogelijke twijfels van de kaart. De klimaatverandering manifesteert zich nú, en we moeten dringend actie ondernemen. Peru staat al lang op de lijst van landen die hier het meest onder zal lijden. Ook de Peruaanse president Kuczynski signaleert dit. Maar het is zeker ook het gevolg van een schrijnend gebrek aan ruimtelijke ordening en preventie.

Drinkwater

De neveneffecten maken dat zo goed als elke Peruaan geconfronteerd wordt met deze furie van de natuur. In Lima bijvoorbeeld, werd de kraan van de drinkwatervoorziening toegedraaid, omdat de waterzuiveringsinstallatie de grote hoeveelheden stenen, hout en afval niet aankon. Het gros van de 10 miljoen inwoners kreeg geen druppel meer uit de kraan. Er ontstonden stormlopen op de supermarkten, waar al gauw geen water meer te vinden was. Een aantal gemeenten organiseerden waterverdeling met watertanks, maar dat leek al snel onvoldoende. Voor 30% van de Peruanen is waterschaarste dagelijkse kost, zelfs zonder deze extreme weersomstandigheden.

Uitgebreide artikels

 

Linken met lespakket en het inleefatelier Peru

  • Webexpeditie rond waterschaarste uit ‘Hoofdstuk 4 – ’t Is bijna op’.
  • Tijdens het inleefatelier worden de leerlingen in de volkswijk El Agustino geconfronteerd met een tekort aan water. Koken en wassen worden o.a. bemoeilijkt. Als blijkt dat de buren dan solidair zijn en hun voorraad water willen delen,  is een tijdelijke oplossing gevonden.  Op de lange termijn denken ze aan een protestactie om de lokale autoriteiten bewust te maken van het probleem en eisen ze een oplossing.

    Zo schreven deze week enkele leerlingen een brief naar de minister: 

Brief naar de Minister

We willen meer water. We hebben geen water meer. We kunnen bijna niets meer doen. Bv: wassen, koken, enz. Ik wil dus vragen/zeggen dat het niet eerlijk is dat er wijken zijn die altijd water hebben en minder moeten betalen voor water. En dat jullie er voor willen zorgen dat onze waterleiding altijd werkt. Dus kunnen jullie zo snel mogelijk iets terug sturen.

Groeten, de inwoners van de wijk El Agustino uit Lima

 

 Bronnen

  • Foto: Ministerio de Defensa del Perú (Flickr) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons