Nieuws

Muziek & Congo: uitwisselingsproject

07-01-2016

Studio Globo Antwerpen vond drie scholen voor een fijne klasuitwisseling. Na het succes van Kunst & Congo vorig jaar, organiseren we je dit najaar:

Muziek & Congo! 

Studio Globo brengt de klassen in contact met een Congolese klas, waarmee ze tussen oktober en december 2015 twee keer uitwisselen aan de hand van brieven en beeldmateriaal. Zowel de Congolese als Belgische leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar verkennen zo elkaars leefwereld en muzikale interesses.

Saved By The Bell was voor de drie Antwerpse scholen het startschot van het uitwisselingsproject Muziek & Congo. Dit project, waarbij Antwerpse scholen in contact worden gebracht met drie scholen uit de Democratische Republiek Congo, wordt door Studio Globo Antwerpen georganiseerd in samenwerking met vzw. Kalasi en vzw. IYAD, met steun van de Stad Antwerpen. 

Post! 

In het Groene Eilandje, een school aan Park Spoor Noord, schreven de leerlingen uit het 5de en 6de leerjaar al briefjes aan de leerlingen van Complexe Scolaire La Colombe in Tshibemba (Oostelijke Kasai). Vzw IYAD bezorgde deze brieven aan de school tijdens hun bezoek aan La Colombe. Op 5 oktober kregen de leerlingen van het Groene Eilandje post uit Congo terug. 

Die dag stond trouwens volledig in het teken van Saved By the Bell. De leerlingen van 5 en 6 hadden een protestactie uitgewerkt voor het recht op onderwijs. Ze liepen doorheen de school met sandwichborden vol slogans en ze vertelden ook de allerkleinsten waarom er die dag gebeld zou worden. 

Zowel in Groenendaal (Merksem) als in de Apenstaartjes (Linkeroever) werd er post uit Congo ontvangen en gebruikt in de voorbereiding van Saved By The Bell. Samen met de andere brieven uit de wereld kwam het Recht op Onderwijs aan bod. De leerlingen uit de 6de klassen verspreidden het nieuws over dit thema over heel de school. En samen met de andere leerlingen hielden ze een groot belmoment op 5 oktober. 

Diezelfde dag werd ook de post voor Congo, gemaakt door de leerlingen als antwoord op de brieven die ze kregen, meegegeven aan de vrijwilligers van vzw Kalasi die op 7 oktober naar de scholen in Congo vertrok. Nu is het weer wachten op hun reactie!  

Congokoffer

In oktober gingen de leerlingen in de klas aan de slag met de Congokoffer om meer te leren over het dagelijks leven van leeftijdsgenoten in Congo. Ze kregen bezoek van onze vrijwilligers Charlena, Winny, Rodney en Lya die roots hebben in de DRC. Samen met hen verkenden de leerlingen de koffer en ontdekten zo meer over het dagelijks leven in Congo. De thema’s markt, schoonheid en spel stonden op het programma. 

In de loop van november kregen de scholen uit België voor de tweede keer post uit Congo! Dit keer maakten de Congolese scholen filmpjes waarin de leerlingen muziek maakten en dansten. Dit was de ideale aanleiding om ook in de Belgische school aan de slag te gaan rond muziek in het dagelijks leven in de DRC.

Music maestro!

Popoon… ezangi niamate! Tijdens de maand november kregen de scholen van het Muziek & Congo-project bezoek van Norbert Mpeti en zijn groepsgenoten voor een workshop Congolese muziek. De kinderen maakten kennis met moderne en traditionele muziek en bekeken enkele videoclips. Daarna mochten ze zelf aan de slag! De kinderen leerden een lied in het Lingala, gingen aan de slag met instrumenten en dansten mee op de muziek. Tot slot feestten ze op de muziek van de groep en danste iedereen door de klas! En het liedje… dat zinderde nog dagenlang na in de klas! 

Geïnspireerd door de muziek van Norbert Mpeti en zijn groep, gingen de leerlingen van de drie Antwerpse scholen zelf aan de slag. Ze maakten op een creatieve wijze post voor hun Congolese partnerklas. Hiermee rondden ze in december het project af.

Dit project was heel snel volzet. Hou onze website in de gaten als je zelf graag eens wil deelnemen aan onze projecten!  

 

Bijlage