Nieuws

Met een leven speel je niet

10-02-2016

'Met een leven speel je niet' is de slogan van de nieuwe campagne van Broederlijk Delen, die dit jaar over Colombia gaat. Grond in Colombia is vruchtbaar en rijk aan grondstoffen. Gewapende groepen en grote bedrijven eisen steeds meer grond op, zelfs met geweld. Maar de Colombiaanse boeren verzetten zich. 

Kleine boeren onder druk

De grond van kleine boeren in Colombia wordt voortdurend bedreigd. Grote bedrijven, grootgrondbezitters en gewapende groepen maken boeren op allerlei manieren hun grond afhandig. Met verstrekkende gevolgen: de boeren verliezen hun werk, hun woonplaats en hun bestaansmiddelen.

De Colombiaanse boeren laten het niet allemaal zomaar gebeuren. In de nieuwe campagne van Broederlijk Delen ‘Met een leven speel je niet’ vestigen ze de aandacht op drie vrouwen die, elk op hun manier, verzet bieden tegen de groepen die hun grond bedreigen. Dat doen ze door zich te verenigen. Door anderen te informeren over de gevolgen en over hun rechten. Of door vast te houden aan ecologische productiemethoden. Celia, Deyanira en Fanny tonen hoe ze in een onrechtvaardige situatie toch op een vreedzame manier reageren.

Ver van ons bed?

Het is steeds weer een uitdaging om een problematiek uit het Zuiden voor mensen hier ‘voelbaar’ te maken. Vlamingen kunnen het zich allemaal moeilijk voorstellen. Hoe zouden de Vlamingen reageren als ze geconfronteerd werden met Colombiaanse toestanden? Broederlijk Delen nam de proef op de som en organiseerde voor het eerst een sociaal experiment.  

Meedoen? 

Deze campagne van Broederlijk Delen loopt nog tot 27 maart. Neem deel aan een van de activiteiten of lees meer over de campagne

Wil je je leerlingen van het secundair onderwijs ook spelenderwijs laten kennismaken met deze problematiek? Studio Globo heeft deze campagne vertaald naar een boeiende interactieve workshop op maat van de tweede en derde graad. De workshop Tierra Unida focust op mensenrechten én verliest daarbij de rechten van onze planeet niet uit het oog. Naar onze goede gewoonte bevat de workshop speelse werkvormen, filmfragmenten en origineel lesmateriaal. Laat onze begeleiders je leerlingen vergezellen tijdens hun zoektocht door terra incognita! Meer info over de workshop.

Ben je leerkracht in het kleuteronderwijs? Vertel je kleuters het verhaal van Eilin, die in Colombia woont. Zij staat centraal in onze gloednieuwe fotoset. Daarin vind je 10 mooie, grote foto's, een handleiding met verschillende methodieken en kant-en-klaar uitgewerkte tips. Je kan de fotoset hier bestellen.