Nieuws

Maak wereldreporters van je leerlingen!

16-01-2018

Een wereldreporter? Wasda?!

Wereldreporters zijn jong en – vooral – nieuwsgierig. Ze vinden het leuk om overal hun neus in te steken en ze laten zich niet snel afschrikken door iets dat ze nog niet kennen. Integendeel. Dat is voor wereldreporters juist een reden om op ontdekkingstocht te gaan en hun blik te verruimen! Geuren, kleuren, smaken, geluiden… niets ontsnapt aan hun zintuigen!

Wereldreporters gaan op onderzoek in de wereld om zich heen en geven hun resultaten weer in een tijdschrift dat ze samen met andere wereldreporters van over de hele wereld vormgeven. Zo leren ze niet enkel hun eigen leefwereld kennen, maar ook die van andere kinderen. Misschien komen ze er wel achter dat andere kinderen niet zo anders zijn dan zijzelf! Ook andere wereldreporters hebben namelijk een lievelingskleur, spelen na schooltijd het liefst met hun vriendjes en vriendinnetjes, vinden hun kamer opruimen misschien iets minder tof, dromen van een toekomst als fotomodel, juf of meester, of willen later bij de brandweer werken…

Aan de slag!

Hoe pak je dat nu specifiek aan in je klas? Het is belangrijk om te vertrekken vanuit de leefwereld van de kinderen zelf. Van daaruit kun je hen enthousiast maken om op ontdekkingstocht te gaan. Je kunt verschillende onderzoekjes voeren met de leerlingen en die op het einde bundelen in een eigen SuperWereldTijdschrift.

Gabriël heeft hulp nodig

Wil je klas wereldreporter Gabriël verder helpen met zijn taak? Hij schreef jullie een brief:

Beste wereldreporters,

Ik moet voor school een taak maken over muziek in de wereld. ik heb al zoveel info gevonden dat ik er bijna niet meer van kan slapen. Wist je bijvoorbeeld dat een Senegalese trommel niet tamtam, maar djembé genoemd wordt? En dat de marimba het nationaal muziekinstrument is in Guatemala? En dat ze in India op een sitar spelen, een gitaar met 17 snaren?

Ik zit echt in de knoop met die taak. Ik zou eigenlijk liever wat meer informatie vinden over kinderliedjes in de wereld. Kunnen jullie me hierbij helpen?

Gabriël,
een wanhopige slaapkop.

Samen met de leerlingen ga je op zoek naar de verschillende muziekinstrumenten waarover Gabriël vertelt in zijn brief. Daarna spoor je de klas aan om kinderliedjes te verzamelen en Gabriël te helpen. Misschien kunnen jullie hem zelfs een brief terug schrijven met alles wat jullie te weten zijn gekomen tijdens jullie zoektocht? Zoals echte wereldreporters dat doen!

Nog verder op onderzoek met je klas?

Bovenstaande brief is maar één smaakmaker uit het SuperWereldTijdschrift ‘123 Piano’. In dat reuzegrote boek leer je samen met je klas 3 wereldreporters kennen uit India, Guatemala en Senegal. Het is een speels doe- en leerboek vol originele opdrachten, boeiende filmpjes, verrassende recepten en leuke weetjes .

Het lespakket is nu tijdelijk verkrijgbaar voor € 9 in de plaats van € 25. Je kan het hier bestellen.

Neem zeker ook eens een kijkje op onze Pinterestpagina voor meer inspirerende ideeën! Ook ons magazine Wereldreis kan je op ideetjes brengen.

 

Foto van de handen door www.CourtneyCarmody.com/ op Foter.com / CC BY-SA