Nieuws

Leuk bezoek in het Peru-atelier

31-03-2015

Studio Globo Antwerpen ontving op 16 maart Javier Malpartida voor een bezoek aan het inleefatelier Wonen en leven in Peru. Javier is de directeur van Tarpurisunchis, een bijzondere ngo in de regio Apurimac. Tarpurisunchis, wat ‘laten we zaaien’ betekent, werkt aan een innovatief educatief project met een lagere en middelbare school die kwalitatief intercultureel onderwijs aanbiedt. De school hecht veel belang aan waarden zoals tolerantie, participatie, ecologie en trots zijn op de eigen culturele identiteit. Ze weten die waarden op een hele creatieve manier uit te dragen naar een breder publiek, en in het bijzonder naar jongeren. Dat doen ze via digitale publicaties, tv-programma’s in Quechua en vormingen voor sociale leiders in Apurimac. Daarnaast is de organisatie ook actief op het gebied van milieu en sociale conflicten die de regio treffen door de opkomende mijnbouw. Ze werken ook mee aan een nieuw ontwikkelingsmodel voor Apurimac. Collega’s Joke en Nele leerden deze organisatie kennen tijdens een dienstreis naar Peru in 2013. 

Momenteel werken we samen met Tarpurisunchis aan een nieuw project waarbij een Vlaamse klas en een Peruviaanse klas ideeën en ervaringen uitwisselen. Heb je interesse of wil je meer weten over dit uitwisselingsproject, contacteer ons

Een paar dagen na het bezoek van Javier Malpartida kwam een delegatie uit Peru langs in het inleefatelier. Het waren medewerkers van een partnerorganisatie die Broederlijk Delen ondersteunt: gemeenschapsleid(st)ers of kunstenaars, die in het kader van de Broederlijk Delencampagne in België kwamen getuigen. Elk van hen heeft een link met het thema van de campagne: het recht op water en de nefaste gevolgen van de mijnbouw. De bezoekers kregen meer uitleg over de visie, aanpak en educatieve materialen van Studio Globo. Tijdens hun bezoek aan ons inleefatelier waren ze bijzonder enthousiast over het realistische karakter van onze decors en over de manier waarop we de moeilijke situaties uit het dagelijks leven bespreekbaar maken. Sommige deelnemers waanden zich thuis in onze wijk El Agustino of het dorp Pataypampa. Kijk maar even op de foto's hoe Elsa spontaan achter de microfoon van de dorpsradio enkele boodschappen omroept! Tot slot kregen we enkele tips om het waarheidsgetrouwe karakter nog te verfijnen.