Nieuws

Leerkracht aan het woord: Peter Delepierre

01-09-2016

In deze reeks laten we telkens een leerkracht aan het woord. Deze keer vroegen we aan Peter Delepierre van de vrije basisschool in Zedelgem-dorp hoe hij de wereld naar zijn klas haalt. 

"Vorig jaar kreeg ik de kans om voor de eerste keer met het vijfde leerjaar het ‘Indiaproject’ te verkennen. Voor we aan de slag konden gaan was er een bijscholing voor leerkrachten in Roeselare waar ‘leken’ zoals ik ondergedompeld werden in de prachtige cultuur die India te bieden heeft. Ik kwam er terecht in een groep enthousiaste, meewerkende leerkrachten die open stonden voor alle nieuwe dingen die op hen afkwamen. 

Ik had in die periode een stagiair en samen hebben we aan dit project gewerkt. We moesten ons grondig voorbereiden, maar zo’n project is zowel voor jezelf als leerkracht, als voor de leerlingen een enorme verrijking. Aan de hand van vele groepswerken kwamen de leerlingen heel wat te weten over het land: de ligging, de kledij, het eten, … Het was ongelooflijk leuk om te zien hoe leergierig ze waren om over dit land te leren. De leerlingen konden niet wachten om een bezoek te brengen aan het inleefatelier.

In het atelier was alles zo echt voorgesteld dat je soms echt het gevoel had dat je in India was. De leerlingen leefden zich heel goed in hun rollen in en de ‘stillere leerlingen’ kwamen op voor hun rechten. Want opkomen voor je rechten, dat moet je kunnen in de huidige samenleving.

Ik heb zelf 2,5 jaar in Tanzania gewerkt als vrijwilliger in een lagere school en ik ga er nog elk jaar naartoe. Dan verzamel ik met mijn klas materiaal dat ik meeneem. Ik vind het belangrijk dat de jongeren van vandaag beseffen hoe goed wij het hier allemaal hebben en dat er in het zuiden heel wat minder mogelijkheden zijn. Als school doen we ook mee aan Broederlijk Delen en Damiaanactie. We hopen zo onze leerlingen een beeld te geven over landen in het zuiden. 

Binnenkort maak ik met m’n klas kennis met het project Achter de muur.  Een project over armoede in eigen land.  Ik ben ervan overtuigd dat dit project opnieuw een enorme meerwaarde zal bieden aan de leerlingen."

 

We zijn benieuwd naar hoe jij de wereld in je klas brengt! In deze reeks laten we telkens een leerkracht aan het woord. Mogen we jou interviewen? Laat het ons weten!