Nieuws

Leerkracht aan het woord: Lotte Nouwen

23-10-2016

"Ik ben Lotte Nouwen en ik werk in het opvangcentrum voor asielzoekers ‘De Bark’ in Heusden-Zolder. Wij hebben met de kinderen van De Bark gewerkt met de speelgoedkoffer van Studio Globo."

Was het de eerste keer dat je met een koffer van Studio Globo werkte? 

Ja, ik heb de activiteit samen met Stijn Vanherck, onze vrijwilliger, gedaan. Stijn geeft les in basisschool ‘De Luchtballon’ in Heusden-Zolder. Dat is de school waar onze kinderen naartoe gaan. Aangezien het de eerste keer was dat we met de speelgoedkoffer werkten, was het wel een beetje zoeken. We hadden de handleiding allebei op voorhand bekeken, maar we konden ons toch nog niet helemaal voorstellen hoe het precies in zijn werk zou gaan. Maar nu we een eerste keer met de koffer gewerkt hebben, denken we dat het een volgende keer vlotter zal verlopen. 

Hoe verliep de activiteit? 

We hebben de kinderen opgedeeld in 2 groepen (kleuters en lagere schoolkinderen). Stijn en ik hadden ons verkleed met traditionele kledij van India, zo kregen we de kinderen al een beetje in de sfeer.

Bij de kleuters hebben we gewoon de kisten met speelgoed (Congo, Guatemala, India en Marokko) op tafel gezet en hebben we een voor een het speelgoed eruit gehaald. Vooral de dieren bleken populair te zijn en daarom zijn we hier nog wat verder op ingegaan. Bijvoorbeeld een slang nadoen (Congo), kikkergeluiden nabootsen (Guatemala), …

Als overgang tussen de kleuters en lagere schoolkinderen heeft meester Stijn met enkele dieren poppenkast gespeeld. Hij heeft een verhaaltje verteld dat in de handleiding stond. Daarna hebben twee kinderen zelf nog een verhaaltje naar voren gebracht.

Bij de kinderen van de lagere school hebben we eerst de fotoboekjes getoond. Daarna hebben een aantal activiteiten gedaan: we hebben met de bikkels (Congo) en met de jacks (Guatemala) gespeeld, we hebben vliegtuigjes uit India gemaakt … De kinderen hebben ook nog een vliegtuigwedstrijdje georganiseerd!

Wat vonden de kinderen van het speelgoed?

De kinderen vonden het speelgoed tof en hebben zich er enorm mee geamuseerd. De kinderen hebben allemaal de kledij die in koffer zat eens mogen aandoen. Dat vonden ze heel leuk, er werd veel gegiecheld. Opvallend was wel dat de kinderen het speelgoed niet (her)kenden. Ik heb wel een aantal speeltuigen aan een Congolese dame getoond en die was laaiend enthousiast.

Is het voor herhaling vatbaar?

Spijtig genoeg was de tijd te kort, want we konden uren blijven doorspelen. Voor ons is dit zeker een activiteit die we willen herhalen! 

 

We zijn benieuwd naar hoe jij de wereld in je klas (of op je werk) brengt! In deze reeks laten we telkens een leerkracht aan het woord. Mogen we jou interviewen? Laat het ons weten!