Nieuws

Kleuterleerkracht? 5 ideeën voor je verlanglijst

11-12-2017

De feestdagen staan weer voor de deur. Tijd dus om je verlanglijstje nog eens onder handen te nemen. Een zoveelste geschenk dat stof ligt te vergaren in een vergeten hoekje: dat is niet duurzaam! Nuttige cadeaus zijn het goede voornemen van dit jaar. Wij geven hier alvast enkele tips voor leuke, diverse aanwinsten voor je klas. 

  1. Kinderboeken die de brede diversiteit in de wereld aan de hand van mooie prenten en leuke verhalen laten zien. Kleuters leren zo dat niet enkel blanke meisjes prinsessen zijn en dat ze niet braaf moeten wachten tot de stoere prins hen komt redden. Ook meisjes zijn stoer en heldhaftig en ook jongens moeten weleens gered worden. Diversiteit in alle kleuren, vormen en maten! Op ons Pinterestbord vind je alvast een uitgebreide verzameling van mooie kinderboeken. Ook Sesam legt fantastische boekenlijstjes aan. 

  2. Kleurpotloden in huidskleur. Een must-have in elke kleuterklas: een heel scala aan huidskleurpotloden. Maar ook mooie stempels (zelfgemaakt of gekocht) met bv. Indiase motieven zijn een leuk idee. 

  3. Anderstalige boeken om de boekenkast op te fleuren. Kleuters lezen (meestal) nog niet. Wat ze wel kunnen, is bepaalde tekens en letters herkennen. Het is fijn voor een kleuter om het Arabische of Chinese schrift van thuis te herkennen op een boek of tijdschrift in de klas, en het is zo ook een enorme boost voor het zelfvertrouwen! Zet dat anderstalig abonnement dus maar op je lijstje! 

  4. Speelgoed uit alle hoeken van de wereld. Kleuters spelen graag. Verrijk je speelhoeken dus met diverse materialen van overal ter wereld. Kijk bijvoorbeeld eens uit naar poppen met een diverse huidskleur of uiterlijk, of verzamel mooie Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse of Aziatische stoffen voor de verkleedkoffer of om je klas mee aan te kleden. Zorg tussen de gekende ingrediënten ook voor gedroogde maniok, maïs, linzen, ... in je kookhoek. Je secret santa kijkt misschien vreemd op als je dat op je verlanglijstje zet, maar je kleuters vinden het ongetwijfeld interessant. 

  5. Foto’s en afbeeldingen die de diversiteit in de wereld tonen. (Film)posters uit verschillende landen, foto’s van de kleuters en hun familie om in de klas op te hangen… Wees creatief! Ook onze fotosets laten je kleuters aan de hand van 10 kleurrijke posters kennismaken met een leeftijdsgenootje uit het Zuiden.


Fijne feestdagen!