Nieuws

Klassen van goud

13-01-2015

Studio Globo Roeselare geeft doorheen januari de workshop ‘Klassen van goud’ aan leerlingen van de tweede graad lager onderwijs. Die workshops zijn de link tussen het toneelstuk ‘Zetels van goud’ en de dagelijkse belevings- en denkwereld van kinderen. Aan de hand van speelse oefeningen laten we de leerlingen werken rond talenten, hobby’s, dierbare dingen, talen, gewoonten en rituelen. Daarbij verwijzen we telkens naar het toneelstuk 'Zetels van goud', waarin Ali en Aline beste vrienden zijn. Ali heeft een mama en een vliegend tapijt. Aline heeft een papa en een megasuperkado. Eigenlijk willen ze het allerliefst gewoon broer en zus worden, om altijd bij elkaar te kunnen zijn. Maar daarvoor moeten ze enkele hindernissen overwinnen. 

Het eindproduct van deze workshop is een dromenvanger die de gelijkenissen tussen de leerlingen van de klas naar boven zal brengen. Doorheen de workshop laten we de leerlingen beschrijven en begrijpen wat er in (bepaalde scènes van) de toneelvoorstelling gebeurde en mogen ze hun eigen talenten verwoorden. Ze leren ook gelijkenissen benoemen tussen de leerlingen in de klas en inzien dat iets wat vreemd of anders lijkt voor hen, heel gewoon kan zijn voor anderen. Daarnaast laten we hen interesse tonen voor de talenten, interesses en thuissituaties van hun medeleerlingen, en begrijpen dat omgangsvormen bij hen thuis kunnen verschillen van die bij iemand anders. 

In totaal nemen 49 klassen uit 23 scholen deel aan de workshop, goed voor meer dan duizend leerlingen! 

Enkele leuke reacties: 

  • Op donderdag 8 januari mochten de leerlingen deelnemen aan een workshop over het toneelstuk. Ze leerden elkaar beter kennen, ze kregen vragen over het toneelstuk, ze mochten vertellen over een dierbaar voorwerp en ze speelden ook een spel. Het was echt heel boeiend!
    VBS De stapsteen - Veldgem
  • Na het prachtige en grappige toneelstuk "Zetels van goud" beleefden de kinderen opnieuw een heel verrijkende workshop. Via allerlei speelse oefeningen gingen we dieper in op talenten, hobby's, dierbare dingen, talen, gewoonten en rituelen, hierbij telkens verwijzend naar het toneelstuk. Het eindproduct was een dromenvanger die de gelijkenissen tussen de leerlingen van de klas naar boven bracht.
    VBS Het dorp - Zedelgem