Nieuws

Invasie van studenten in Kuregem

09-06-2015

Vorige week nodigden we 180 Limburgse meesters en juffen in spe uit in Brussel, om stil te staan bij hun eigen beeldvormingsproces. Als casus gebruikten we onze eigen wijk Kuregem, een dichtbevolkte, kleurrijke smeltkroes van twee vierkante kilometer in Anderlecht. 

De studenten van de UCLL werden in 40 groepjes van 4 à 5 personen op pad gestuurd. Wandelend tussen Afrikaanse autohandelaars, studerende moeders, spelende Syrische kinderen, Libanese slagers, een Brusselse bierbrouwer, Nederlandse toeristen en Marokkaanse marktkramers kregen ze de kans om met een open blik dit stukje Brussel te verkennen. Nadien legden ze hun ervaringen en vragen voor aan een buurtkenner. Zestien buurtkenners en bewoners stonden onze studenten te woord en gingen met hen in gesprek. Een exact antwoord op hun vragen kon niet altijd worden gegeven, een andere kijk, een nuancering, een objectivering of een warme ontmoeting zeker en vast.  

Positief leren omgaan met diversiteit is geen eenduidig proces, het is eerder een interessante uitdaging die start bij jezelf. Hopelijk namen de studenten dit mee op hun terugweg naar Limburg. 

Wie weet versterken ze binnenkort wel het Brusselse lerarenkorps?