Nieuws

Intense Dag van Verzet tegen Armoede

18-10-2017

Op 17 oktober was er de Dag van Verzet tegen Armoede. In Hasselt, waar ook ons inleefatelier 'Achter de Muur' ligt, zorgden verschillende organisaties voor een intense dag vol workshops en ontmoetingen. De organisaties stelden zichzelf voor, ook wij gaven er workshops. 

Er werd die dag veel geopperd en gezegd. Enkele zaken willen we jullie niet onthouden:

  • Een dakloze vertelde dat hij vaak niet gezien werd, alsof hij niet bestond. Hij wou een muur maken met foto’s. Honderden foto’s, zodat de passanten  er niet meer naast konden kijken. Hij wenste dat mensen de  daklozen zagen als mensen. Want dat is het probleem van armoede, je wordt onzichtbaar.
  • Een man die moeite had om de maand rond te komen,  vertelde over de ironie van gezonde voeding.  ‘Wat gratis in de natuur groeit en puur natuur is kost heel veel geld en daar tegenover staat dat wat in een bedrijf  wordt gemaakt en waar grote machines voor nodig zijn vaak minder gezond is (bv suikerwafel) en dat kost dan bijna niets.’
  • In de voedselbedeling in Kuringen hebben ze  een nieuw project. Omdat er steeds meer kinderen naar de voedselbedeling komen, is er  een project ‘ verjaardagsfeestjes.’ Wanneer je kind jarig is dan kan je er een verjaardagspakket afhalen. Daarin zit een traktatie voor de klas, een cadeautje voor het kind, versiering voor thuis en materialen om thuis een verjaardagsfeestje te organiseren. Het kind weet niet dat het pakket van de voedselbedeling  komt. Wanneer het kind slaapt gaat iemand van de voedselbedeling naar het huis van de ouders en beslissen ze samen welke traktatie en welk cadeautje in het pakket zal zitten. Dit project wordt erg gewaardeerd. Het kind is erg blij dat het mag trakteren op school,  dat het een cadeau krijgt en dat het huis versierd is. Daarenboven zien ze dat de kinderen die vroeger vaak niet werden uitgenodigd door klasgenoten nu ook  worden uitgenodigd op andere verjaardagsfeestjes. Om niet met lege handen op de verjaardagsfeestjes te verschijnen kunnen de ouders een cadeaubon vragen bij de Voedselbedeling om af te geven aan de jarige die hen heeft uitgenodigd . Dit wordt zeer goed onthaald. Zo maak je het kind krachtiger. 

's Avonds wandelden honderden deelnemers mee tijdens de fakkeltocht tegen armoede. Wij staken ook onze fakkel aan en liepen mee.