Nieuws

Gezinnen in alle maten en vormen

13-09-2017

Maaike heeft enkel een papa, Aisha’s ouders zijn gescheiden, Seppe heeft twee mama’s en Jonas woont bij zijn oma. In elke klas vind je een diversiteit aan gezinsvormen. De tijd waarin het kerngezin dé norm was, is voorbij. 

Hoe ga je hiermee om in de klas? Hoe maak je dit thema bespreekbaar? Enkele aandachtspunten met voorbeelden uit Wonen op het Dak, een project voor het vierde en vijfde leerjaar rond brede diversiteit in onze eigen samenleving.

1. Veronderstel niet dat alle kinderen in een kerngezin wonen. Zorg dat je als leerkracht goed op de hoogte bent van de gezinssituatie van de kinderen in je klas. Bekijk de diversiteit aan gezinsvormen in je klas als een normaliteit. Toon respect voor alle gezinsvormen.

2. Werk impliciet rond dit thema. Zorg dat alle kinderen zich herkennen in je voorbeelden en lesmaterialen. Laat in je thema’s, handboeken of verhalen ook andere gezinsvormen aan bod komen.

3. Hou rekening met de verschillende wensen van kinderen en ouders: een kind met twee mama’s wil misschien twee cadeautjes maken bij moederdag, gescheiden ouders willen allebei de brieven en uitnodigingen krijgen… Maak hierover afspraken op school.

Tips voor een gezinsbeleid op school vind je op www.klasse.be.

4. Maak dit thema bespreekbaar in de klas. Zorg voor een veilige omgeving waarbij iedereen hier open over kan spreken. Benadruk wat gemeenschappelijk is in alle gezinnen. Zoek naar verbondenheid. Sommige kinderen reageren onwennig op andere vormen van gezinnen zoals holebi-gezinnen. Geef ze de ruimte om te reageren en ga samen met hen op zoek naar de reden voor hun onwennige reactie. En zoek naar een respectvolle manier om met verschillende gezinsvormen om te gaan.

Tijdens het atelier van ‘Wonen op het dak’, komt het personage Jacky ‘uit de kast’. Tijdens de nabespreking krijgen de kinderen de kans om hier op te reageren. Voor sommige kinderen is dit de gewoonste zaak ter wereld, anderen vinden het raar omdat ze geen holebi’s kennen. Samen bespreken ze hun reacties. Kennen de kinderen andere holebi’s?  Vinden ze holebi’s raar? Hoe komt dat? Is dat omdat ze het niet gewoon zijn? Samen gaan ze op zoek naar wat liefde eigenlijk betekent. Wies benadrukt dat een houding van respect heel belangrijk is.

 

Dit artikel verscheen in Wereldreis. Foto: Geert Van Malderen