Nieuws

Gambiaans bezoek in Sint-Niklaas

15-10-2015

We kregen niet alleen het tweede leerjaar van de Sint-Lodewijkschool uit Brugge op bezoek maar ook Mariama, Assi en Abdou. Mariama is leerkracht en oprichter van Nyodema Nursery School. Assi is leerkracht in The Swallow, 'centre for Emancipating Education'. Abdou werkt ook voor The Swallow als leerkracht en begeleider voor leerlingen die speciale aandacht nodig hebben. 

Herkenning

Voor Mariama was het een fijn weerzien. Ongeveer vijftien jaar geleden bracht ze al eens een bezoek aan de Baobab wereldklas. Ze herkende in ons atelier foto’s van haar school, bekende oud-leerlingen en de schooluniformen van haar school. Ze vond zelfs een portret van haar dochter als kleuter! Maar ook Abdou en Assi voelden zich weer even in Gambia. Ze waren onder de indruk van het atelier en het materiaal dat we hier verzamelden.

Eerder deze week brachten de drie Gambiaanse leerkrachten ook al een bezoek aan scholen in België. Daar waren ze vooral heel erg onder de indruk van het materiaal dat de leerkrachten ter beschikking hebben om van hun lessen een belevenis te maken.

In Gambia is er geen leerplicht. Er wordt ook geen kleuteronderwijs ingericht door de staat. Onderwijs zou kostenloos moeten zijn, maar toch wordt er van de ouders een bijdrage verwacht voor materiaal, kledij, lunch, … Zowel The Swallow als Nyodema Nursery School ontvangen steun vanuit België om hun werking te kunnen garanderen.  Bij The Swallow wordt er ingezet op kwalitatief onderwijs, maar ook op de gezondheid van de leerlingen. Ze krijgen een gezonde maaltijd op school en leren ook over gezondheid in de klas. Daarnaast worden kinderen en ouders extra gestimuleerd om onderwijs te volgen. Voor meisjes en kinderen die opgroeien in armoede is naar school gaan niet altijd een evidentie.

Samen in het inleefatelier

We deelden een lekkere maaltijd (kip mafé, zeker eens proberen! Het recept vind je onderaan dit artikel als bijlage). Daarna konden de drie leerkrachten samen met de leerlingen uit Brugge het inleefatelier 'Awa en Hamad' volgen. Best spannend voor ons als begeleiding! Zoals steeds verkenden we het leven van Awa en Hamad. Maar er werd ook stevig geshopt en onderhandeld op de markt. En als iedereen zich mooi gemaakt had, was het tijd voor een feestje. Voor we het goed beseften was het alweer tijd om afscheid te nemen.

Deze ontmoeting bracht de wereld weer dichterbij voor ons. De verhalen van deze drie gedreven en inspirerende leerkrachten zullen zeker nog een tijdje blijven hangen. Ze raadden ons ook aan om ooit zelf Gambia te ervaren en een bezoekje te brengen aan hun school in Serrekunda! 

Een mooie quote van Abdou om mee af te sluiten: “You tell me, I forget. You show me,  I  remember. You involve me, I understand." We kunnen het niet beter samenvatten! 

 

Onze link met The Swallow en Nyodema 

Onze personages Awa en Hamad zijn 2 kinderen uit Serrekunda Gambia. Een van de filmpjes toont hen op school. Die school is Nyodema. De leerlingen die bij ons op bezoek komen zien ook de schooluniformen van Nyodema in hun voorbereidingspakket. Zowel Nyodema als The Swallow liggen in dezelfde straat, in Serrekunda. 

The Swallow is een school die opgericht werd en ondersteund wordt door mensen uit Sint-Niklaas: Els Samembier werkte vroeger voor Baobab wereldklas, Kristien Samson en Pat de Buck startten 25 jaar geleden bij Bevrijde Wereld met inleefateliers. In 2013 nam Studio Globo het inleefatelier in Sint-Niklaas over van Bevrijde Wereld (nu Solidagro). Pat en Kristien gaan nog jaarlijks naar Gambia en ondersteunen daar The Swallow. Kristien begeleidt de leerkrachten, geeft feedback en begeleidt ook studenten die er op stage komen.  

 

Bijlage