Nieuws

"Een compliment maakt iedereen content"

21-02-2016

In tijden dat de spreuken van de Bond Zonder Naam in stilte van de koelkastdeuren verdwijnen en men tegenwoordig meer tekst en uitleg verwacht bij het publiek uitspreken van een citaat van de gouwe ouwe Phil Bosmans, willen wij onze koelkastdeur deze keer volschrijven over Complimentendag. Want zo’n initiatief wordt vandaag al snel samen met de levertraan en het stiekeme flesje porto in oma’s koelkast weggestopt. Als eerbetoon halen wij drie “ware” spreuken aan. 

Een compliment maakt iedereen content

Wij houden namelijk van complimenten, ondanks de bijna antieke bijklank. Elk inleefatelier Wonen op het Dak sluiten we trouw af met een kringgesprek en een complimentenronde. Gedurende het inleeftraject voor kinderen tussen 9 en 12 jaar werken we enkele weken rond diversiteit. Elke keer is zo'n afsluiter een topper. Het tovert een glimlach op de lippen van zelfs het meest sombere kind. Keer op keer popelen vele vingers om aan het woord te mogen komen tijdens de complimentjesronde. 

“Wat heeft dat juist met diversiteit te maken?”, horen we je denken. “Zouden jullie niet beter eindigen met een samenvattend gesprek over discriminatie en vooroordelen? Aan de leerlingen concrete tips geven over het omgaan met verschil in onze maatschappij?” Nee. Wij sturen hen liever weg met een compliment. 

Allemaal anders, heel gewoon

Omgaan met diversiteit is complex en valt niet samen te vatten in enkele spreuken of één simpele complimentenronde. Het is vooral een oefening, een zoektocht die bij sommigen strandt op verschil en onbegrip, of verzandt in debatten over hoofddoeken, taal of onuitgesproken angsten. Studio Globo wil leerlingen en leerkrachten op hun zoektocht bevoorraden en hen in een richting sturen waar diversiteit als een verrijking tot zijn recht komt. We geloven in de kracht en de meerwaarde van het verschil, zonder de moeilijkheden die met verschil gepaard gaan te ontkennen of de verbindende gelijkenissen te ontzien. Hoe kan je verschil beter positief benaderen dan met een compliment? Want misschien kon die collega wel iets beters dan jou? Of pakt hij/zij de dingen anders aan? Meestal reikt dat nu juist die onmisbare bijdrage aan die zorgt voor succes. Ook in ons inleefatelier kunnen kinderen daardoor net tot een resultaat komen waarbij ze zichzelf overstijgen.

1 + 1 kan alleen maar 3 zijn door de meerwaarde van het verschil

We hebben allemaal onze eigen kantjes en hopelijk krijgen we voldoende kansen om die af en toe te laten schitteren, al dan niet onder een andere lichtinval. Hopelijk is er dan iemand die dat heeft opgemerkt. Iemand die in jou iets herkend heeft dat hij vooraf misschien nooit had gezien. Een kleine schittering van herkenning bij iemand van wie je het misschien niet verwacht had.  

Zo smeden of versterken we de banden tussen de leerlingen in ons atelier. We dompelen hen onder in een inleefatelier dat hen de kans geeft om andere kanten van zichzelf te laten zien door verschillende activiteiten (dans, circus, koken, drama, enz.. ) aan te bieden binnen een nieuw kader. Zo hopen we op schitteringen die enkel verzilverd kunnen worden met een compliment op het eind. 

Jouw beurt

Doe zoals de leerlingen in ons inleefatelier en sluit de dag af met een compliment aan iemand in je omgeving!