Nieuws

Chocoladebar op het Lemmensfeest

07-05-2017

Ook dit jaar stonden we met onze Chocoladebar op wijkfeest in Kuregem. Onder een stralend meizonnetje hebben we vele buurtbewoners verleid met onze botervrije chocoladecake en slagroomrijke chocolademelk, met leuke babbels en ontmoetingen tot gevolg. Het doet deugd om als Studio Globo iets terug te kunnen geven aan de wijk.

Want elk jaar organiseren we voor meer dan 60 klassen buurtverkenningen in de straten rond het Lemmensplein in Kuregem. Vele enthousiaste wijkwerkers en buurtbewoners ontvangen er regelmatig studenten en kinderen met open armen. Allemaal willen ze graag samen met ons de andere kant van deze gestigmatiseerde volkse wijk laten zien. 

Zoals de mensen in het dienstencentrum 'Cosmos' die altijd openstaan voor een gesprekje met de kinderen, van de zwierige chefkok Joe tot de natafelende oma’s in het restaurant. Monsieur El Hamouchi die trots uitleg geeft over het reilen en zeilen in zijn moskee en maar al te graag de namen van enkele kinderen in het Arabisch op de klasborden van de Koranschool plechtig neerkrijt. De sterke vrouwen Amina en Naïma van de vrouwenorganisatie 'Ufled', die hun klasdeur op een kiertje zetten om hen zo even te laten binnenkijken tijdens de lessen  alfabetisering of Frans. Of Juliette en Hanane van 'Walalou' die via spel kinderen en hun ouders dichter bij elkaar willen brengen en waar onze buurtwandelaars op verkenning mogen in hun spelotheek en snoezelruimte.

We zijn hen dankbaar voor deze verrijkende ontmoetingen, zeker voor kinderen die helemaal niet vertrouwd zijn met dit stedelijk stukje België. 

Ook deze prachtige dag op het Lemmensplein waar meer kinderen dan volwassen genoten van grime, sportactiviteiten, suikerspin, rap optredens, enz… sterkt ons in  onze eigen missie, wetende dat vele van deze kinderen het later veel harder te verduren zullen hebben, wetende dat veel van hen dagelijks moeten opboksen tegen negatieve reacties omwille van hun afkomst, woonplaats, huidskleur, middelen of voornaam.

En neen, Kuregem is niet altijd een leuke plek om te wonen. Maar zondag 6 mei, verstoken van alle media-aandacht, temidden van het gejoel van 100 kinderen die deelnamen aan de grootste stoelendans van Brussel, hadden we nergens liever willen zijn, dan daar op het Lemmensplein.