Nieuws

Brainstormdag: over ruimteschepen, superhelden en wafeltjes

30-08-2017

Op 29 augustus was er een interne brainstormdag over het nieuwe mobiele concept voor kinderen van de 3de kleuterklas en 1ste graad. We zaten aan tafel met educatieve medewerkers uit verschillende teams basisonderwijs, mensen van het bestuur van Studio Globo en een collega-onderwijswerker van Broederlijk Delen. 

We gingen van start met kenmerken en de ontwikkelingspsychologie van jonge kinderen, zodat we zeker onze doelgroep voor ogen houden en inspelen op hun nieuwsgierigheid, interesse in taal, nood aan beweging(svrijheid) enzovoort. 

Liesbet en Katleen, de trekkers van het nieuwe project Jonge Kind, stelden de resultaten voor van hun verkenningsfase: wat hebben ze geleerd van andere organisaties met een educatief aanbod voor jonge kinderen? Welke verwachtingen en aandachtspunten van leerkrachten en scholen nemen we mee in het nieuwe concept?  

Met die info in onze rugzak kregen we in groepjes een aantal vragen voorgeschoteld: “Hoe zorgen we ervoor dat dit project een memorabele leerervaring wordt voor kinderen?”, “Hoe kunnen we moderne technologie integreren in het project?”. Onze antwoorden schreven we op post-it’s. Die categoriseerden we achteraf in ‘moetjes’ en ‘magjes’: ideeën die we zeker moeten meenemen in het nieuwe concept en ideeën die leuk zijn om mee te nemen, maar geen must. Daarna gingen we opnieuw aan de slag in groepen. We namen uit elke categorie een ‘moetje’ mee en waren vrij om daar nog enkele ‘magjes’ aan toe te voegen. Op het einde van de brainstorm hadden we 4 concrete ideeën voor een mobiel concept over diversiteit in de eigen klas, in de samenleving en de wereld. Ideeën die zelfs gedeeltelijk al uitgewerkt waren in constructiematerialen en plasticine. 

We sloten de brainstormdag af met ons favoriete vieruurtje van toen we zelf 7 jaar waren: Inza-melk en wafels van de zuster. 

Gaan we vanaf volgend jaar met een ruimteschip op zoek naar 5 tentjes waar superheldkinderen wonen met wie we samen een pretpark bouwen van diversiteit? Liesbet en Katleen kunnen alvast aan de slag om de ideeën uit de brainstorm te verfijnen en te integreren in een vernieuwend en leerrijk educatief concept. 

--- klik op het beeld links om de foto's groter te kunnen bekijken --- 

Geef je zelf les aan deze doelgroep? Ga eens snuffelen in ons aanbod!