Nieuws

Awa & Hamad: inleefatelier voor jonge kinderen

17-03-2015

Een primeur voor Studio Globo!

De Baobab Wereldklas is al 22 jaar een monument, een gevestigde waarde. Jaar na jaar ontvangt ze kinderen met open armen. Duizenden kinderen maakten kennis met Awa en Hamad. Vorig jaar nam Studio Globo de Baobab Wereldklas over van Solidagro. Voor Studio Globo het allereerste inleefatelier specifiek voor kleuters en jonge kinderen. 

Tijdens de zomervakantie werkten we hard aan het programma en scenario. Awa en Hamad kregen een facelift en we zorgden ervoor dat het inleefatelier gekneed werd naar het voorbeeld van onze andere inleefateliers. 

Toen werd het september. Een frisse start! We ontvingen leerkrachten op vorming, studenten van de lerarenopleiding en de allereerste klassen van de eerste graad. Sinds begin maart mochten we ook kleuters van de derde kleuterklas verwelkomen. Een primeur voor Studio Globo: een inleefatelier dat uitgewerkt is op maat van kleuters en eerste graad lager onderwijs. 

Wist je dat? 

Er komen dit schooljaar bezoekertjes uit heel Vlaanderen, van Brugge, Antwerpen tot zelfs Bever (nabij Henegouwen) en Koewacht, een gemeente die zich uitstrekt over de grens met Nederland. Natuurlijk komen er ook veel scholen uit de buurt: te voet, met chauffeur-ouders of met de bus of trein. 

Verschillende leerkrachten gingen creatief aan de slag tijdens de voorbereiding of nawerking in de klas. Juf Ria installeerde een cinema in haar klas, de klas van juf Frie maakte zelfgebatikte sjaaltjes die ze aandeden bij het bezoek, de oma van Sami maakte voor de hele klas keftaballetjes, de mama van Fatma maakte thee met de kindjes en een van de juffen kon zelfs enkele woorden wolof (de taal van Awa en Hamad) leren aan de kinderen. 

We leerden al heel veel nieuwe namen, ook hoe je die moet uitspreken in het West- of Oost-Vlaams, Antwerps, Arabisch, … Maar ook voor de kinderen is het niet altijd evident: baobab? Awa en Hamad? Mamadou? De bezoekertjes leerden verschillende woorden uit de taal van Awa en Hamad, en wij leerden van hen Frans, Arabisch, Urdu, Turks, Fries, Engels, Italiaans, Spaans, Kosovaars … 

We ontdekten al heel wat commercieel talent onder de kleuters: op de markt (zoals die er ook elke dag is in Gambia) wordt er vaak stevig onderhandeld over prijzen, we zagen al nieuwe winkeltjes en samenwerkingsverbanden ontstaan! 

We rolden bovendien al 1.000 mbouraké-balletjes dit jaar, gebruikten al 82 bananen, 62 potjes yoghurt en 20 potten pindakaas om de geheime recepten van oma te bereiden. En de mmmm’s, jammie’s en lekker’s? Die zijn intussen ontelbaar! 

Beste, 
Onze dochter (7) is gisteren met de klas naar jullie Baobab-klas gekomen in de namiddag.Ze was zéér enthousiast over de namiddag :-)
Ik moet zelfs alles eens klaarmaken wat jullie gemaakt hebben. Geen probleem, receptjes genoeg te vinden met de ingrediënten die jullie hebben gebruikt. Enkel voor het drankje...
Z
e weet niet wat er in zat, noch wat ze proefde. Ze weet enkel dat het "keilekker" was en dat mama dat ook moet maken... ;-)
Kunnen jullie mij aan het receptje helpen voor dit drankje?
Alvast bedankt!!
Met vriendelijke groeten
mama van Sara

(Voor alle andere ouders die het receptje van bissap zoeken: zie onderaan deze link (onder 'didactisch materiaal' vind je alle receptjes uit het inleefatelier).)

Het inleefatelier loopt gesmeerd, de kinderen, leerkrachten én ouders zijn tevreden. Wij breien er dus met plezier een vervolg aan. 

Wil je er volgend jaar graag bijzijn? Dan vragen we je nog eventjes geduld. Vanaf juni kan je boeken voor volgend schooljaar. Hou onze website in de gaten!