Nieuws

25 jaar Studio Globo: Aan tafel!

26-10-2012

Donderdag 25 oktober 2012 was het culturenhuis Daarkom in Brussel de locatie voor de viering van 25 jaar werking van Studio Globo. Tijdens het uitgebreid programma konden de genodigden deelnemen aan gesprekstafels over onderwerpen die gelinkt waren aan de werking van Studio Globo. Maar er waren ook het gesprek met pedagoog Alejandro Cussianovich uit Peru, de doe- en ontdektafels én een dynamisch podiumgebeuren met interviews, live muziek en videoprojecties. 

Op deze pagina verzamelen we de foto's van het evenement, de videofragmenten, de verslagen van de gesprekstafels en alle andere interessante documenten. 

Studio Globo in gesprek!

De pedagogische reflectie met Alejandro Cussianovich uit Peru. 

Wie Alejandro Cussianovich is, en het verslag van ons gesprek, vind je hieronder. 

Studio Globo aan tafel!

De verslagen van de gesprekstafels vind je hieronder. 

tafel 18: Uit de marge?

Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel

We verkennen mogelijkheden om als externe aanbieders verder goed samen te werken met het onderwijs. Kunnen we er samen voor zorgen dat wereldoriëntatie boeiend blijft en ook een ruime blik op de wereld inhoudt? Kan intercultureel leren meer ‘ingeburgerd' raken?

tafel 19: Is anders al heel gewoon?

Khadija Aznag, bestuurssecretaris interculturalisering, Dienst Diversiteit en Gelijke Kansen Provincie Vlaams-Brabant.

Scholen hebben alsmaar meer te maken met grotere diversiteit van hun populatie. Maatschappelijk wordt diversiteit geproblematiseerd. Voor leerkrachten zorgt dit voor een grote uitdaging. Kunnen wij met onze educatieve programma's handvatten aanbieden? 

tafel 20: Gokken op gelijke kansen?

Bert D'hondt, Welzijnszorg

In ons educatiewerk verbinden we wereldwijde solidariteit met het werken aan gelijke kansen in eigen samenleving. Geen sinecure. Hoe kunnen we scholen daartoe prikkelen zodat het onderwijs meer een sociale innovator wordt?

tafel 21: Ontwikkelingssamenwerking...in het Noorden!

Bogdan Vanden Berghe, directeur 11.11.11, de koepel van de Noord-Zuidbeweging

Nyerere zei het 25 jaar geleden al: "De grootste steun die jullie kunnen geven, is werk maken van vorming en bewustmaking". Studio Globo is daar een product van. In 25 jaar is de noordwerking van de NGO's fel gegroeid. Het werk is zeker niet af. Blijven we daar in investeren? 

tafel 22: Krachten bundelen op het middenveld...

Patrick Develtere, algemeen voorzitter ACW en medeauteur van "De vierde pijler van de ontwikkelingsamenwerking in Vlaanderen."

Als NGO ben je alleen te klein. Gelukkig kun je met velen samenspelen en met ondersteunende overheden een relatie opbouwen. Maar op het ‘middenveld' is er heel wat in beweging. Hoe gaan we om met de veranderende context?

tafel 23: Inspiratie als dynamo!

Mieke Van Hecke, directeur-generaal VSKO

Van tijd tot tijd bots je op de vraag: waarom doen we het? Dan zoeken we motieven en inspiratie. Wat drijft ons? Het is een kunst om vanuit een geïnspireerd verhaal in open dialoog te werken in een context van pluraliteit. Vinden we vandaag een taal om ons visioen onder woorden te brengen? 

tafel 24: OE x NME = EDO?

Katrien De Maegd, diensthoofd opleiding leraar secundair onderwijs HUB.

Educatie voor duurzame ontwikkeling is een kruispunt waar ngo's die werken aan ontwikkelingseducatie en organisaties voor natuur-en milieueducatie elkaar treffen. Kijken we voldoende over het muurtje? Kunnen we nog meer afstemmen en samenwerken?

tafel 25: Aan de slag!

Maarten Vansteenkiste, professor vakgroep ontwikkelingspsychologie UGent.

Goede educatie leidt tot gedragsverandering. Maar hoe pak je dat vandaag aan? Hoe belangrijk zijn voorwaarden als verbondenheid, zelf initiatief mogen nemen, het gevoel hebben een verschil te maken... 

De doe- en ontdektafels 

Op de eerste verdieping van Daarkom hadden de medewerkers van Studio Globo de doe- en ontdektafels ingericht. Deze tafels gaven een mooi overzicht van het ruime aanbod. Enkele sfeerbeelden van de doe- en ontdektafels in culturenhuis vind je tussen de foto's. 

Studio Globo op het podium!

Met een mix van muziek, interviews, video ... 

De voorzitter van Studio Globo, Hugo Wouters, bracht een opmerkelijke bijdrage over een schilderij van Karel Appel en Studio Globo. Je kan die herlezen hieronder. 

De directeur van Studio Globo, Piet Spanhove, sprak over een nieuw contract voor de komende 25 jaar en lanceerde de nieuwe baseline: Werk aan de wereld in je klas. Zijn toespraak lees je ook hieronder. 

Studio Globo op uw gezondheid!

Als afsluiting hielden we nog een receptie als netwerkmoment.