Nieuws

Een StrijdWaardige dag

13-02-2018

Een doodgewone maandag, maar toch is de sfeer in de vrije middelbare school in Roeselare een beetje anders. Bij het binnenkomen krijgt iedereen een polsbandje. ‘Awareness Day’ staat erop te lezen. “We houden een bewustwordingsdag waarop de vierdejaars werken rond armoede”, zegt Friedel Forret, leerkracht cultuurwetenschappen. Vandaag staat de workshop ‘StrijdWaardig’ gepland voor de leerlingen. "Het doel is om de leerlingen zonder vooroordelen naar mensen in armoede te leren kijken en ruimte te creëren voor nieuwe inzichten", aldus Friedel. Tegelijk wil de school haar leerlingen aanzetten om te durven opkomen voor mensen in armoede, hen laten nadenken over verschillende armoedemodellen en over sociale zekerheid in andere landen, en hen te motiveren om misschien zelf later mee het beleid te bepalen. 

“Slechts enkele leerlingen zijn bezig met wat er in de wijde wereld gebeurt”, zegt Friedel. “De rest gaat er pas op in als het in de lessen wordt aangereikt. Het is dus broodnodig dat deze onderwerpen meer in de leerplandoelstellingen vervat zitten. Ik vind het daarom belangrijk als leerkracht om deze workshop naar onze school te halen. Ik wil leerlingen op een genuanceerde manier bijbrengen wat armoede is. Op die manier krijgen ze een snuif wereldburgerschap mee en wil ik hen meegeven dat ook zij de maatschappij kunnen versterken en zelfs veranderen. Ik sta intussen vijftien jaar voor de klas en ik begin steevast in september al met mondiale vorming in mijn lessen. Ik organiseer excursies en workshops en ik zoek inspiratie bij organisaties zoals Kleur Bekennen, School zonder Racisme, Oxfam Wereldwinkel, Europahuis Ryckevelde en dus ook bij Studio Globo.” 

  • Bekijk het fotoverslag van de workshop StrijdWaardig hiernaast. 

  • Er zijn nog enkele plaatsen vrij in onze kalender dit schooljaar. Boek snel als onze medewerkers bij jou op school een workshop mogen geven.