Nieuws

Inspiratieavond 'Dekolonisatie in het onderwijs' op 24 oktober

30-09-2018

De Belgische koloniale geschiedenis is niet louter iets van het verleden. Ook vandaag kleurt het onze samenleving. Het ligt aan de basis van de grote diversiteit in België. Maar jammer genoeg ligt het ook aan de basis van heel wat stereotyperingen, vooroordelen en stigmatiseringen.

Door een licht te werpen op onze geschiedenis, begrijpen we actuele problemen beter. Dàt is de opzet van ons nieuw lesmateriaal 'Sporen van Kolonisatie', dat we op 24 oktober 2018 officieel aan u voorstellen.

 Maar er is meer! Op de inspiratieavond kan u op SPEEDDATE met enkele intrigerende sprekers, die u meer kunnen vertellen rond dekolonisatie.

  • Charlotte Mbuyi geeft je tips & trics om jongeren van kleur beter te ondersteunen. Ze haalt haar inspiratie uit de werking KILALO, een organisatie die jongeren van Afrikaanse afkomst ondersteunt en inspireert op basis van onderwijs, cultuur en vrijetijdsbesteding.
  • Stella Nyanchama Okemwa van Hand in Hand tegen racisme vzw motiveert je actie te ondernemen en geeft je advies om jouw school te dekoloniseren. 
  • De kunstenaars Lukas Verdijk & Vesna Faassen stellen je hun publicatie 'Wanneer we spreken over kolonisatie' voor.
  • Anne Kohlbacher gaat met jou in gesprek over de meerperspectiviteit in het geschiedenisonderwijs. Ze werkte een lessenreeks uit rond het koloniaal verleden voor het secundair onderwijs.
  • Katrien Van Craenenbroeck maakt je wegwijs in het educatieve aanbod van het hernieuwde KMMA.
  • Nadia Nsayi vertelt over het belang van duiding bij het koloniaal erfgoed; Ze spreekt in naam van Broederlijk Delen en Pax Christi die gegidste rondleidingen geven in 'koloniaal Antwerpen' voor jongeren en volwassenen.

 

Praktisch

De inspiratieavond vindt plaats op 24 oktober 2018 van 19u tot 21u.

Adres: Studio Globo Antwerpen, Rolwagenstraat 73, 2018 Antwerpen.

Inschrijven is gratis.